Najnovije vesti

SLAVKO GAK: Posle 10 godina računi svih beogradskih škola u plusu
Foto: Marina Lopičić/Ilustracija

Gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu

SLAVKO GAK: Posle 10 godina računi svih beogradskih škola u plusu

Beograd

BEOGRAD - Prvi put posle više od deset godina računi svih beogradskih škola su "u plusu", izjavio je gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

"Rešene su sve dugogodišnje blokade škola. Postigli smo cilj da u 2019. u Beogradu nijedna škola ne bude u blokadi", rekao je Gak.

On je naveo da je Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu u poslednje dve godine uložio više do 40 miliona dinara da izvuče iz blokade tri škole, kako bi nastavile normalno da funkcionišu.

foto: Zorana Jevtić

Tako je, kaže, prošle godine "odblokirana" Tehnička škola u Obrenovcu, koja je bila četiri godine u blokadi od oko 18 miliona dinara, a zatim Osnovna škola "Bisa Simić" u Velikoj Krsni.

Ta škola je bila u blokadi od 27. novembra 2017. godine, u iznosu od 405.965 dinara, zbog radnog spora jednog zaposlenog, nakon čega je spor okončan u korist škole.

Gak je napomenuo da je učinjeno sve da se pomogne Grafičkoj školi, koja za sobom "vuče repove" devetogodišnje ranije blokade.

On je objasnio da je Sekretarijat već jednom uplatio šest miliona dinara za deblokadu računa te škole, koja je, zbog pristiglih kamata, od marta prošle godine bila opet u blokadi.

Od prošle nedelje i Grafička škola ponovo je 'u plusu', nakon što je Sekretarijat uplatio oko 14,5 miliona dinara za deblokadu, istakao je Gak.

"Nećemo dozvoliti da dosadašnji trud da se ova škola postavi na zdrave noge propadne, niti se opet može dozvoliti dugogodišnja blokada", rekao je Gak.

Prema njegovim rečima, najčešći razlozi zbog kojih su računi škola blokirani su radni sporovi i neizmirena dugovanja. Inače, gradskim budžetom za ovu godinu, za obrazovanje i dečju zaštitu predviđeno je 22,4 milijarde dinara, odnosno oko 190 miliona evra, što je duplo više u odnosu na 2012. godinu, kada je u ovaj sektor uloženo manje od 87 miliona evra.

(Kurir.rs/Tanjug/Večernje novosti/Foto: Marina Lopičić)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...