OD 1. SEPTEMBRA NA ULICAMA SRPSKE PRESTONICE: Beograd kupuje više od 200 novih autobusa
Foto: Beoinfo

KREDIT OD 35 HILJADA EVRA

OD 1. SEPTEMBRA NA ULICAMA SRPSKE PRESTONICE: Beograd kupuje više od 200 novih autobusa

Beograd -

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da je Gradsko veće Grada Beograda utvrdilo Predlog rebalansa budžeta Grada Beograda, kako bi grad kupio više od 200 novih autobusa za Gradsko saobraćajno preduzeće.

"Utvrđen je rebalans budžeta Grada Beograda koji predviđa da će grad uzeti kredit od 35 miliona evra kako bi se kupili novi autobusi za Gradsko saobraćajno preduzeće. Ovo preduzeće će rebalansom svog budžeta obezbediti dodatnih 10 miliona evra za kupovinu autobusa. Za 45 miliona evra očekujemo da kupimo između 210 i 230 autobusa, zavisno od cene koju ćemo dobiti na tenderu", rekao je Vesić.

Kako prenosi Gradski sekretarijat za informisanje, on je rekao da će rok za isporuku novih autobusa biti 150 dana, tako da 1. septembra ove godine svi autobusi budu na ulici.

Dodao je da će tender za kupovinu autobusa biti raspisan odmah pošto Skupština Grada Beograda usvoji rebalans na sednici koja će biti održana 25. februara, odnosno tokom naredne nedelje.

Vesić je ponovio da bivša vlast ostavila dug Grada Beograda od 1,2 milijarde evra i da se taj dug odnosi na obaveze po osnovu kredita stranih i domaćih banaka, neisplaćene obaveze gradskih opština, obaveze javnih preduzeća i javnih komunalnih preduzeća, kao i na skrivene obaveze koje nisu bile planirane budžetom grada.

"Od 2013. godine vratili smo 324,5 miliona evra kredita, a ove godine vraćamo 39,4 miliona evra. Kada dodamo koliko su obaveza vratila naša preduzeća i opštine, dolazimo do cifre od skoro 600 miliona evra dugova prethodne vlasti koje smo vratili. Sve smo ovo uspeli, a nismo za šest godina uzeli nijedan jedini dinar novih kredita. Danas kada su finansije grada stabilne, kada imamo budžet koji iznosi preko milijardu evra i kada Grad Beograd ima isti kreditni rejting kao Republika Srbija, možemo da uzmemo kredit od 35 miliona evra da kupimo nove autobuse", rekao je Vesić.

On je dodao da to nije kraj ulaganjima grada u GSP i najavio da je tokom 2020. i 2021. godine planirano da Grad Beograd uloži još dodatnih 65 miliona u kupovinu autobusa, električnih autobusa i tramvaja, kako bi gradski prevoznik imao nova vozila.

"To je samo prvi korak u restrukturiranju ovog preduzeća koje smo započeli pre nekoliko meseci", zaključio je zamenik gradonačelnika Beograda.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Beoinfo, ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track