MARKO STOJČIĆ ĆE BITI NOVI GRADSKI ARHITEKTA: Upoznat sa svim gradskim projektima, njegovim izborom obezbeđen kontinuitet
Foto: Kurir

nasleđuje milutina folića

MARKO STOJČIĆ ĆE BITI NOVI GRADSKI ARHITEKTA: Upoznat sa svim gradskim projektima, njegovim izborom obezbeđen kontinuitet

Beograd -

Dosadašnji gradski arhitekta i gradski urbanista Milutin Folić saopštio je danas da se neće kandidovati za novi mandat, navodeći da će ga na toj funkciji zameniti arhitekta Marko Stojčić, za kojeg je rekao da je odličan izbor za gradskog urbanistu, jer je "izuzetan arhitekta, ali i dobar čovek".

"To mogu da kažem jer smo zajedno radili prethodnih pet godina i bio je moj najbliži saradnik i zamenik", rekao je Folić.

Zajedno su, kako je istakao, postavili strategiju razvoja grada i usvojili preko 200 planova detaljne regulacije što je, napomenuo je, četiri puta više nego što je prethodna vlast usvojila za isti period.

foto: Filip Plavčić

"Marko je upoznat sa svim gradskim projektima, njegovim izborom je obezbeđen kontinuitet", rekao je Folić.

Arhitekta Marko Stojčić rođen je u Beogradu 1975.godine. Oženjen je i otac je tri ćerke.

Nakon završene XI Beogradske gimnazije upisuje Arhitektonski fakultet i nakon diplomiranja stiče zvanje Diplomiranog inženjera arhitekture (Msc). Član je Inženjerske komore Srbije od 2008. godine, Saveza arhitekata Srbije od 2001. godine, Društva arhitekata Beograda i ima status slobodnog umetnika u udruženju ULUPUDS od 2001. godine. Licencirani je odgovorni urbanista, odgovorni projektant I odgovorni izvođač radova.

Inicijator je osnivanja Komore arhitekata Srbije za šta je dobio i podršku Evropske komisije iz Brisela 2010. godine. Osnivač je i Komisije za sport i rekreaciju u Institutu za standardizaciju Srbije. Aktivno se bavio projektovanjem javnih, stambenih, komercijalnih i sportskih objekata kao I projektima uređenja javnog prostora u periodu od 2001. godine pa do danas.

Osnivač je i glavni i odgovorni urednik najznačajnijeg regionalnog arhitektonskog časopisa „Arhitekton“.

U sazivu je Komisije za planove skupštine Grada Beograda od decembra 2013. godine a potpredsednik je Saveta za urbanizam skupštine Grada Beograda od maja 2014 .godine. U maju 2018. godine izabran je na mesto zamenika predsednika Komisije za planove SGB.

Bio je član žirija za urbanističko rešenje Makiškog polja u Beogradu, Predsednik internacionalnog žirija za godišnju nagradu časopisa Arhitekton u tri navrata 2009, 2010 i 2011.godine.

foto: Kurir

U smislu naučnog rada bavio se istraživanjem savremene arhitekture i urbanizma i objavljivao je veći broj tekstova kako u domaćim tako i stranim časopisima. Autor je dve knjige iz oblasti arhitekture koje se bave fenomenom savremene arhitekture. Gostovao je kao predavač na više fakulteta u Beogradu.

Najznačajniji projekti

Marko Stojčić je autor većeg broja objekata u Srbiji i inostranstvu kao i većeg broja Urbanističkih projekata. Među najznačajnijim su: Kompleks u Sportskom centru „Košutnjak“ u okviru kog se realizuje i Nacionalni trening centar površine 39.000 m2 (zgrada sportske medicine, multifunkcionalna dvorana, olimpijski bazen, stadion i hotel), omladinski sportski kamp „Karataš“ površine 16.000 m2, objekat novog naučnog centra Instituta za fiziku Srbije površine 7.000 m2, stambeni objekat na Voždovcu površine 21.000 m2, stambeni objekat u na Starom gradu površine 9.000 m2, komercijalni objekat u Surčinu površine 4.000 m2, Komercijalni objekat „Agroform“ u Cirihu površine 3.000 m2, stambeni objekat u ulici Ljutice Bogdana površine 2.000 m2, stambeni objekat u Herceg Novom površine 2.000 m2, hotelski objekat KAP u Podgorici površine 6.000 m2, javne parkovske površine u Vršcu na 4 lokacije, projekti izgradnje oko 250 dečijih igrališta u Srbiji, Crnoj Gori.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track