PALA ODLUKA U SKUPŠTINI GRADA: Beograd dobija spomenik Miri Trailović i Jovanu Ćirilovu, a Ćosić i Ekmečić ulice
Foto: Beoinfo

sednica

PALA ODLUKA U SKUPŠTINI GRADA: Beograd dobija spomenik Miri Trailović i Jovanu Ćirilovu, a Ćosić i Ekmečić ulice

Beograd -

BEOGRAD - Ispred Bitef teatra u Beogradu biće podignut spomenik Miri Trailović i Jovanu Ćirilovu, odlučili su danas odbornici Skupštine grada Beograda.

Reč je o umetničkim stvaraocima koji su svojim radom obeležili ne samo jugoslovensku i srpsku, već i evropsku pozorišnu umetnost druge polovine dvadesetog veka, navodi se u obrazloženju odluke.

Između ostalog, podseća se da su Trailović i Ćirilov zajedno 1967. godine osnovali Beogradski internacionalni teatarski festival (BITEF).

Incijativu za podizanje spomenika podneli su književni predvodilac Novica Antić, dramaturškinja Gordana Goncić i glumac Svetislav Goncić.

Odlukama Skupštine grada na današnjoj sednici Beograd je dobio Ulicu Dobrice Ćosića i Ulicu Milorada Ekmečića, koje se nalaze na teritorijama opština Stari grad i Savski venac. Zamenica predsednika Skupštine grada i predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Andrea Radulović istakla je da je inicijativu u svojstvu građanina podneo predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. Ona je istakla da će ulicu na Starom gradu, umesto sadašnje Zadarske ulice, dobiti jedan od najostvarenijih srpskih književnika Dobrica Ćosić, koji je u svojoj bogatoj karijeri obavljao funkciju narodnog poslanika i prvog predsednika SR Jugoslavije.

foto: Beoinfo

Ona je istakla da Zadarska ulica, kao i nekoliko drugih u gradu, još uvek nosi naziv po geografskoj odrednici bivše jugoslovenske republike, a što je dezintegracijom bivše SFRJ, kako je istakla, obesmišljeno. Takođe će ista ulica biti rekonstruisana i proširena do Save, čime će postati promenada. Kada je reč o Miloradu Ekmečiću, Radulovićeva je istakla da spada u red najvažnijih srpskih istoričara, ostavivši iza sebe nekoliko velikih dela i veliki broj metodoloških saznanja i pristupa. Prema njenim rečima, Travnička ulica na Savskom vencu će biti preimenovana u Ulicu Milorada Ekmečića. Takođe, kako je istakla, pred odbornicama se našao i predlog odluke da park na Savskom vencu, koji se nalazi pored Osnovne škole „Stefan Nemanja”, dobije ime po narodnom heroju i učesniku Narodnoslobodilačke borbe Branku Paraću Relji.

Predsednica Komsije za spoemenike istakla je da se pred odbornicima našao i Predlog odluke podizanje spomenika-memorijala „Zašto?” u znak sećanja na poginule radnike RTS-a u NATO bombardovanju 1999. godine. Spomenik se podiže na inicijativu RTS i njihovim će novcem biti finansiran. Idejno rešenje autorskog tima studija „Neoarhitekti” izabrano je na konkursu 2013. godine. Na sednici je odlučeno da se formira odbor za podizanje spomenika, a među članovima je i zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

(Kurir.rs/Tanjug/Beoinfo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track