OVO JE NOVI GLAVNI URBANISTA MARKO STOJČIĆ: Evo ko je on i kako želi da Beograd izgleda!
Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

danas izabran

OVO JE NOVI GLAVNI URBANISTA MARKO STOJČIĆ: Evo ko je on i kako želi da Beograd izgleda!

Beograd -

BEOGRAD - Skupština grada Beograda imenovala je danas za novog glavnog urbanistu Beograda diplomiranog inženjera arhitekture Marka Stojčića. On će tu dužnost obavljati naredne četiri godine. Pre Stojčića, glavni urbanista Beograda bio je Milutin Folić kome je četvorogodišnji mandat istekao 21. januara ove godine.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je rekao da Stojčić ima dosta iskustva koje će, veruje Vesić, iskoristiti na novoj dužnosti. Vesić je zahvalio Foliću na predanom radu i dodao da je on uneo energiju u rad Gradske uprave. Stojčić je rođen 1975. godine, a diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Između ostalog, član je Inženjerske komore Srbije, Saveza arhitekata Srbije i Društva arhitekata Beograda.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

U sazivu je Komisije za planove Skupštine grada Beograda od decembra 2013. godine, potpredsednik je Saveta za urbanizam Skupštine grada od maja 2014. godine, a u maju 2018. godine izabran je za zamenika predsednika Komisije za planove Skupštine grada Beograda.

Autor je većeg broja objekata u Srbiji i inostranstvu, kao i većeg broja urbanističkih projekata. Među najznačajnijim su kompleks u Sportskom centru Košutnjak u okviru kog se realizuje i Nacionalni trening centar površine 39.000 kvadratnih metara, omladinski sportski kamp Karataš površine 16.000 kvadratnih metara, objekat novog naučnog centra Instituta za fiziku Srbije površine 7.000 kvadrata, stambeni objekti u zemlji i inostranstvu, projekti izgradnje oko 250 dečijih igrališta u Srbiji, Crnoj Gori i BiH.

Ključni ciljevi metro, tri mosta...

Novoizabrani glavni urbanista Beograda Marko Stojčić izjavio je danas da će mu na toj dužnosti prioritet biti sprovođenje ključnih kapitalnih gradskih projekata kao što su izgradnja metroa, tri nova mosta i rekonstrukcija aerodroma.

Obraćajuću se odbornicima gradskog parlamenta, Stojčić je rekao da mu je jedan od ciljeva da Beograd u građevinskom smislu u potpunosti bude pokriven planovima detaljne regulacije.

Naveo je da je 2013. godine trećina teritorije Beograda bila pokrivena tim planovima, a da je sada dve trećine. Naveo je da će se nastaviti sa spuštanjem Beograda na reke i proširenjem pešačkih zona, kao i sa privlačenjem velikih stranih investicija.

On je svom prethodniku, Milutinu Filiću, zahvalio na enormnoj energiji koju je uložio kao glavni urbanista jer mu je, kako je dodao, na taj način olakšao početak mandata.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track