NA SVAKO POSEČENO SADE SE DVA: Jutros počela sadnja 300 stabala na Ušću (FOTO)
Foto: Beoinfo

JKP Zelenilo u akciji

NA SVAKO POSEČENO SADE SE DVA: Jutros počela sadnja 300 stabala na Ušću (FOTO)

Beograd -

BEOGRAD - Na Kalemegdanu i u parku Ušće radnici JKP "Zelenilo Beograd" danas su počeli da sade nova stabla ličćara i četinara, a za tri dana planirano je da bude posađeno 300 sadnica.

Njih je danas obišao i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić koji je rekao da će biti posađeno duplo više stabala nego što je posečeno zbog realizacije projekta "Beogradska gondola".

On je dodao da niko nije srećan što su stabla morala da se poseku, ali da nije bilo moguće da se to izbegne.

foto: Beoinfo

Podseća da gondole imaju mnogi veliki gradovi poput Budimpešte, Ljubljane, Sarajeva, Barselone i da su one njihov simbol. Očekuje da će beogradska gondola biti simbol grada i da će Beograđani biti ponosni na taj projekat.

"Ako želimo kapitalne projekte da realizujemo moramo proći kroz ovakve probleme i moramo ih zajedno rešavati", naglasio je Radojičić.

Gradonačelnik je rekao da u parku Ušće ima 5.000 stabala i da je tokom prošle godine posečeno oko 200 stabala, jer je peskovit teren i svako drvo koje je lošem stanju mara da se ukloni, ali da se na svako posečeno stablo zasade nove sadnice.

"Bitno je da Beograđani znaju da gondola ne narušava prirodu i broj stabala, naprotiv. Lepota gondole ogleda se u pogledu koji će nam pružiti, a to su pre svega naša bogatstva - zelenilo i reke", naglasio je on.

Direktor JKP Zelenilo Beograd Slobodan Stanojević kaže da je u slučaju projekta "Beogradska gondola" pravna procedura ispoštovana.

foto: Beoinfo

"Vodilo se računa da seča bude svedena na najmanju moguću meru, tako je gondola i pozicionirana", rekao je Stanojević i dodao da to javno - komunalno preduzeće vodi posebnu brigu o zelenilu u Beogradu.

"Mi smo u prethodnih 15 dana u Parku prijateljstva posadili 120 stabala i borimo se za što veći fond. Sadimo na desetine hiljada sadnica godišnje. Dešava se da mora neko stablo da se poseče, ali se sve to nadomesti sadnjom većeg broja stabala", pojasnio je Stanojević.

Podseća da je park Ušće do pre dve godine bio zapušten, da tuda nije moglo da se prođe, a da je danas uređen sa brojnim sadržajima.

Sredstva za sadnju stabala, u iznosu od 25 miliona dinara, obezbedilo je JP Skijališta Srbije, koje gradi gondolu, kao nadoknadu za posečena stabla.

U "Zelenilu" kažu da su sve sadnice visokog kvaliteta, "školovane" u rasadniku, čime se povećavaju šanse za njihov opstanak u teškim uslovima gradske sredine i ukazuju da je 2018. Beograd postao bogatiji za 4.500 novih stabala.

Dodaju da je ove godine planirano da bude posađeno 5.000 novih stabala drveća.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Beoinfo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track