FESTIVAL ZDRAVLJA: Danas i sutra BESPLATNO proverite šećer, pritisak i krvni i očni, puls, dioptriju... (FOTO)
Foto: Tanjug Rade Prelić

u domu vojske u francuskoj ulici

FESTIVAL ZDRAVLJA: Danas i sutra BESPLATNO proverite šećer, pritisak i krvni i očni, puls, dioptriju... (FOTO)

Beograd -

BEOGRAD - Na 19. Festivalu zdravlja koji se danas i sutra održava u Beogradu pod sloganom "Misli ranije, biraj zdravije" građani će moći da posete preko 60 predavanja iz raznih oblasti medicine, rekla je predsednica Organizacionog odbora ovog festivala Mirjana Mićović.

U Domu vojske 27. i 28 marta učestvuju domovi zdravlja, državne i privatne ordinacije, bolnice i apoteke, farmaceutske kuće, udruženja pacijenata i svi oni koji se bave zdravom ishranom i kozmetikom, rekla Mićovićeva.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Dodala je da su za poslepodnevne sate predviđena predavanja iz alternativne medicine koja mogu da budu značajna u pristupu zdravlja svakog.

"Neke od važnijih tribina i štandovi na kojima se možete informisati i proveriti svoje zdravlje su tribina o prevenciji karcinoma, gojaznosti, hidrataciji, racionalnoj upotrebi antibiotika i dijabetesu", rekla je Mirjana Mićović. Na festivalu jedan od posećenijih štandova je Udruženja za proučavanje dijabetesa tipa 2 koje postoji više od deset godina.

foto: Tanjug/Rade Prelić

"Ovde se popunjavaju upitnici i rade se analize da bi se otkrile ličnosti koje imaju predispozicije da dobiju šećernu bolest", kaže endikrinolog i dijabetolog Predrag Đorđević.

Istraživanja pokazuju da u Americi 3/4 stanovnika je u riziku od dobijanja šećerne bolest, a da je u Srbiji 20 do 25 procenata stanovništa izloženo riziku da oboli od ove bolesti.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Predispozicije za šećernu bolest su pre svega gojaznost, osobe koje su starije od 45 godina i one koje u porodici imaju članove koji boluju od dijabetesa.

Pored ovih uzročnika, nedavna istraživanja pokazala su da loše čestice iz vazduha mogu biti uzročnici šećerne bolesti, kaže Đorđević.

"Dokazano je da oko devet procenta stanovništva oboli od dijabetesa upravo zbog prevelike zagađenosti vazduha. Loše supstance koje se nalaze u vazduhu deluju na pankreas, tako da u početku povećavaju lučenje insulina, i kada se iscrpi pankreas, nastaje dijabetes tipa 2", objašnjava Đorđević.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Na štandu Doma zdravlja "Dr Simo Milošević" eminentni stručnjaci govore o prevenciji, ali i rade osnovne zdravstvene preglede.

"Danas smo ovde s programom individualnih saveta, dajemo savete u vezi sa ishranom, prevencijom raka dojke, debelog creva, radimo merenje telesne težine,visine i određujemo indeks telesne mase, merimo krvni pritisak i puls i dajemo savete", kaže koordinatorka za zdravstvo i vaspitni rad ovog Doma zdravlja Biljana Sušić.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Za ova dva dana građani su u prilici da se posavetuju s najeminentnijim stručnjacima, izmere pritisak, šećer u krvi, dioptriju i očni pritisak, stanje minerala i vitamina u organizmu, obave ultrazvučni pregled i brojne druge preglede.

Kroz Festival zdravlja u proseku za dva dana prođe od 15 do 18 hiljada ljudi, ot toga preko 2.000 dece i mladih, kažu organizatori manifestacije.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track