IRENA VUJOVIĆ: Napredovali smo kao društvo, žene na važnim državnim funkcijama
Foto: Arhiva

rodna ravnopravnost više nije samo na papiru

IRENA VUJOVIĆ: Napredovali smo kao društvo, žene na važnim državnim funkcijama

Beograd -

"Rodna ravnopravnost u Srbiji više nije samo deklarativna" - kazala je Irena Vujović nakon današnjeg radnog sastanka Saveta za rodnu ravnopravnost grada Beograda kojim je predsedavala.

"Danas smo održali radni sastanak Saveta za rodnu ravnopravnost grada Beograda kojim predsedavam u cilju formiranja saveta za rodnu ravnopravnost u gradskim opštinama. Ujedno smo želeli da čujemo predloge žena iz Beograda i da vidimo šta je to što još možemo da uradimo kako bi njihov položaj bio bolji i ravnopravniji" - izjavila je ona.

"Rodna ravnopravnost u Srbiji više nije samo deklarativna. Danas Vladu Republike Srbije vodi žena, na čelu Narodne skupštine je takođe žena, načelnik Gradske uprave je žena. Imamo veliki broj žena na važnim državnim funkcijama što je pokazatelj koliko smo kao društvo napredovali u poslednjih nekoliko godina i koliko se snažno zalažemo za veće učešće žena u svim sferama društvenog života.

Na današnjem sastanku smo razgovarali i o problemu nasilja nad ženama, kao i o mehanizmima za prevenciju svih oblika nasilja, i vrebalnog i fizičkog, jer u poslednje vreme smo svedoci učestalih napada na žene, naročito na novinarke i žene na javnim funkcijama od strane lidera opozicije i njihovih glasnogovornika. Đilasu, Obradoviću i Jeremiću mogu samo da poručim da su žene u Srbiji dovoljno jake i snažne i to što nas njihove siledžije iz Saveza za Srbiju napadaju i vređaju na najprimitivniji način neće nas sputati da istrajemo u borbi za bolji položaj svih žena, za bolji, pravedniji i dostojanstveniji život svih građana ove zemlje, koje su oni opljačkali i zadužili

1 / 5 Foto: Beoinfo

Tokom 2018. godine 33 žene u Srbiji su stradale u porodičnom nasilju. Verujem da taj podatak ne znači ništa liderima SzS, ni Veselinoviću koji je pozivao na silovanje premijerke, ni Obradoviću čiji su jurišnici prebijali novinarke, kao ni Trifunoviću za kojeg su žene kurve i fukse. Ne znači im, jer je nasilje očigledno politički program Saveza za Srbiju, a pristojna Srbija nikada neće podržati nasilje i one koji ga podstrekuju i sprovode.

Naš zadatak, kao žena na odgovornim funkcijama, je da podstičemo žene da se uključuju u društvene, ekonomske i političke procese i zahvalne smo predsedniku Aleksandru Vučiću koji nam pruža bezrezervnu podršku u tome" - stoji u saopštenju Irene Vujović.

D.G.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track