Najnovije vesti

NAJJEFTINIJA GROBNICA U BEOGRADU KOŠTA 250.000, A NAJPROSTIJI SANDUK 12.000: Sve što niste znali, uključujući i cene! Najgori je bio januar 2017. kad se dnevno sahranjivalo i po 70 ljudi, čak i nedeljom?!
Foto: Stefan Kojić

U BEOGRADU GODIŠNJE UMRE 20.000 LJUDI

NAJJEFTINIJA GROBNICA U BEOGRADU KOŠTA 250.000, A NAJPROSTIJI SANDUK 12.000: Sve što niste znali, uključujući i cene! Najgori je bio januar 2017. kad se dnevno sahranjivalo i po 70 ljudi, čak i nedeljom?!

Beograd

Posmrtne ostatke iz grobova i grobnica kojima je istekao rok obaveznog počivanja, a rok počivanja nije produžen, preduzeće može preneti u poseban zajednički grob ili grobnicu

BEOGRAD - U Beogradu godišnje premine oko 20.000 ljudi, a u Srbiji oko 100.000, rekli su danas u Javnom komunalnom preduzeću "Pogrebne usluge".

 

To preduzeće koje upravlja sa deset grobalja u Beogradu (Novo groblje, Centralno groblje, Topčidersko, Zemunsko, Banjičko, Novo bežanijsko, Staro bežanijsko, Orlovača, Lešće, Zbeg), kako su naveli, obavi godišnje oko 13.000 sahrana i kremacija.

 

Četiri od tih groblja, Lešće, Orlovača, Nova Bežanija i Zbeg, imaju status "otvorenih" grobalja, što znači da se na njima sahranjivanje može obavljati u nova grobna mesta, a u preostalih šest grobalja sahrane se obavljaju u već postojećim porodičnim grobnim mestima i grobnicama, tako da imaju status "zatvorenih" grobalja.

 

foto: Dado Đilas

Građani koji nemaju prebivalište u Beogradu mogu biti sahranjeni na nekom od beogradskih grobalja u nadležnosti "Pogrebnih uslugea" ukoliko se za njih zakupi grobnica, ili neka od kaseta za smeštaj kremiranih posmrtnih ostataka u rozarijumu ili kolumbarijumu.

 

Na grobljima u nadležnosti "Pogrebnih usluga" dnevno se u proseku sahrani 40 do 50 ljudi, a najgora godina, prema evidenciji tog preduzeća, bila je 2017. godina kada je u januaru broj sahrana premašen za 40 odsto u odnosu na prosek.

 

U nekim danima tog meseca dnevno se sahranjivalo više od 70 ljudi, pa su sahrane obavljane i nedeljom i prvog dana državnog praznika, što nije uobičajeno.

 

"Pogrebne usluge" ;osnovao je Grad Beograd pa određuje i cene pogrebnih usluga koje su poslednji put utvrdjene u maju 2015. godine.

 

foto: Stefan Kojić

Cene grobnica zavise, kako su naveli, od kapaciteta, vrste kamena i ispisa, a najjeftinije su 250.000 dinara. Godišnji zakup i naknada za uređenje grobnog mesta je 1.333 dinara, za grobnicu prvog reda 5.665 dinara, za kasetu u rozarijumu 1.877, a za kasetu u kolumbarijumu je 931 dinar.

 

Troškovi prosečne sahrane, bez pogrebne opreme, iznose 36.697 dinara, a najjeftinija oprema košta 12.000. Grobno mesto košta oko 16.500 dinara, a smeštaj urne u grobnicu sa ulazom odozgo oko 10.000, a ako je ulaz sa strane troškovi su oko 19.500 dinara.

 

Troškovi prosečne kremacije bez pogrebne opreme iznose 30.877 dinara, cene kaseta za smeštaj kremiranih posmrtnih ostataka zavise od vrste kamena i ispisa i za kolumbarijum iznose najmanje 70.000 dinara.

 

foto: Dragana Udovičić

Najniža cena kasete rozarijuma je 100.000 dinara i u nju je uključena i naknada za zakup i održavanje za period od deset godina. Kremacija bezimene dece košta 3.950 dinara.

 

Rok obaveznog počivanja preminulog u grobnom mestu je deset godina, a nakon tog perioda porodica, srodnici i druga lica imaju pravo da ga produže, pod uslovom da se grobno mesto uredno održava i da je plaćena naknada za proteklo vreme.

 

"Posmrtne ostatke iz grobova i grobnica kojima je istekao rok obaveznog počivanja, a rok počivanja nije produžen, preduzeće može preneti u poseban zajednički grob ili grobnicu", rekli su u "Pogrebnim uslugama". Istakli su da je ekshumacija zbog neplaćanja obaveza krajnja mera koju "Pogrebne usluge" preduzimaju nakon opomena i mogućnosti da se dug plati na rate.

 

(Kurir.rs/Beta)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...