ŠESTI RENEKSPO SAJAM: Ekologija, zelene tehnologije i održivi razvoj u žiži (VIDEO)
Foto: Profimedia

Čistija budućnost

ŠESTI RENEKSPO SAJAM: Ekologija, zelene tehnologije i održivi razvoj u žiži (VIDEO)

Beograd -

Beograd domaćin 6. međunarodnog sajma "Renekspo" 24. i 25. aprila u Belekspo centru na Novom Beogradu

Srbiji predstoji ostvaranje Poglavlja 27 vezanog za ekologiju, na putu do Evropske unije. Kako do tamo doći, koji su problemi i zadaci pred srpskom državom su odgovori koji zahtevaju puno rada i veliko angažovanje, pre svega struke.

Zato i predstojeći 6. Međunarodni sajam i konferenciju "Renekspo" treba prvenstveno posmatrati i kao mesto na kome će se na brojna pitanja dobiti i najstručniji odgovori.

- Meni je zadovoljstvo da sarađujem sa organizatorima ovako značajne manisfestacije - rekao je Ivan Karić državni sekretar u Ministarstvu za zaštitu životne sredine Srbije - nama predstoji puno rada vezanog za zdraviju sredinu, zdravlje ljudi, za čistu energiju, vode. I tu ćemo pričati o subvencijama za automobile, kako povećati interesovanje za eko-vozila a da se ne stvori budžetski deficit.

Biće govora i o zaštiti vodotokova, preradi otpada, otpadnih voda.

Svetli primer je Sombor koji od 1964. godine ima postrojenje za preradu otpadnih voda.

- Već 1986. godine smo zbog povećanja broja stanovništva uradili nova postrojenja - kaže Jasmina Bobić direktor JKP Vodokanal Sombor - Sada je kapacitet dovoljan za stanovništvo od 180.000 ljudi. Namera nam je da iskoristimo i biogas za dobijanje električne energije.

Kakva je budućnost hidroelektrana, dobijanja struje iz ovog obnovljivog izvora, na konferenciji za medije, najavio je stručnu konferenciju koja predstoji na "Renekspo" sajmu, prfesor dr Aleksandar Gajić iz Akademije inženjerskih nauka Srbije.

- Neke hidroelektrane, njihove turbine smo remontovali, uvećali im snagu, a neke nove se planiraju. Bitno je istaći da će uloga hidroelektrana u svetu, pa i kod nas, biti bitno izmenjena u predstojećem periodu, jer će pored obezbeđivanja električne energije imati i ulogu balansa jer će morati da u trenucima kad ne bude struje iz solarnih i elektrana koje pokreće vetar one morati da "uskoče" - plastično je objasnio i najavio ovu zanimljivu temu profesor dr Gajić.

Da Srbija, iako tako ne izgleda na prvi pogled, bar po stručnjacima i idejama, ali i realizovanim planovima, ne zaostaje ni u jednoj oblasti dokaz su solarne elektrane, proizvod domaćih stručnjaka.

- Mi već imamo jednu solarnuu elektranu kod Kladova koja radi pet godina i doklazuje da je sve dobro isplanirano i urađeno - kaže inženjer Miloš Kostić direktor Cefora - Fotonaponska tehnologija u svetu je u ekspanziji i prošle godine je u nju uloženo, na globalnom nivou, 140 milijardi dolara.

Naravno, u Srbiji je ova oblast tek u začetku, ali projekti ne nedostaju i svrha jednog ovakvog sajma je upravo i približavanje ovih sistema građanima.

- Već sada je cena jednog kilovata snižena na 800 evra. Bez velikih ulaganja moguće je snabdevati jedno indivuidualno domaćinstvo električnom energijom, pa i puniti električni auto mobil - objašnjava Kostić.

Međunarodni sajam i konferencija "Renekspo" ("RENEXPO Energy, Waste & Water") po šesti put doprinosi razvoju tržišta u regionu okupljajući predstavnike industrije, donosioce odluka i stručnjake u sektoru energetike, voda i zaštite životne sredine - kaže Dragana Pavlović Menadžer konferencijskog programa - Biće održane brojne konferencije, izložbe, učestvovaće mnoštvo stručnjaka iz ove oblasti od koje zavisi naša održiva budućnost.

"Renekspo" je vodeća platforma u regionu za predstavljanje inovativnih tehnoloških rešenja i efikasan "networking" u oblasti energije, voda i upravljanja otpadom na Zapadnom Balkanu. I ove godine će pružiti uvid u stanje na tržištu, promovisati primere najbolje prakse iz regiona i aktuelne konferencijske teme.

Organizator sajma, "REECO group" iz Nemačke, više od 20 godina uspešno promoviše energiju iz obnovljivih izvora na tržištu Evrope, sa izlagačima i učesnicima iz preko 80 zemalja.

Sajamska izložba održava se u Beogradu sa zavidnim brojem međunarodnih kompanija koje predstavljaju proizvode, opremu i usluge, kao i sistemska rešenja od projektovanja do izgradnje postrojenja po sistemu ključ u ruke. Sajam takođe predstavlja savremena rešenja koja nalaze primenu u različitim sektorima industrije i unapređuju efikasnost i poslovanje malih i srednjih preduzeća, kao i poljoprivrednih gazdinstava koja će u narednom periodu morati da prilagode poslovanje direktivama EU po pitanju energetske efikasnosti i zaštite životne sredine.

Jedan od pokrovitelja "Drr Cyplan", predstaviće visoko efikasnu "ORC" tehnologiju i najnovije sisteme za iskorišćavanje otpadne energije u postrojenjima na biogas, prirodni gas, biomasu, kao i u različitim industrijskim i JKP postrojenjima. Globalna kompanija "Paul Wurth", takođe je jedan od ovogodišnjih pokrovitelja i predstaviće sistemska rešenja za decentralizovanu proizvodnju energije.

Pored nacionalnih štandova Austrije, Belgije, Hrvatske i Nemačke, neki od potvrđenih učesnika za 2019. su AMB Ecosteryl; Andritz Hydro; Barthauer Software; Budapest Waterworks; Cink Hydro-Energy; Conseko; Continental Industrie; Đuro Đaković; Enexio Water Technologies; Fronius International; Global Hydro Energy; Hach Lange; Kawasaki Gas Turbine; Kohlbach Energieanlagen; Kssler & Co; Ludwig Pfeiffer; Nahtec; ProfEC Ventus; Rdlinger primus line; Riteh; Schiebel Antriebstechnik; Seal Maker Dichtungstechnik; Spaans Babcock; Stucky Balkans; Urbas Maschinenfabrik; WAPPtech; Wehrle Umwelt; Xylowatt.

Prezentacijom naprednih tehnologija na sajmu razvijaju se mogućnosti u regionu, pre svega u tretmanu otpadnih voda i oblasti upravljanja čvrstim otpadom, te zbrinjavanju opasnog otpada koje je savetodavni odbor RENEXPO sajma prepoznao kao prioritet za ulaganja u narednom periodu.

Čak 14 konferencijskih sesija održaće se tokom dva dana sajma, sa prezentacijama inovativnih rešenja i dobrih praksi iz industrije u oblasitma: hidroenergija, biomasa, energija iz otpada i biogasa, fotonapon, upravljanje čvrstim otpadom i otpadnim vodama, održivi transport i energetska efikasnost u industriji i zgradarstvu. Prateće radionice, seminari i okrugli stolovi tradicionalno okupljaju učesnike u okviru gorućih tema finansiranja projekata, NET metering, izgradnja malih i održavanje postojećih hidrocentrala, uspešno apliciranje za EU fondove za JKP.

Posetioce očekuje preko 120 štandova izlagača, otvaranje izložbe uz prisustvo visokih zvaničnika, organizovan obilazak sajamske izožbe, stručna poseta hidrocentrali Đerdap, a organizator posebno ističe "B2B" sastanke drugog dana sajma, organizovane u saradnji sa Privrednom komorom Srbije.

Ulaz za posetioce je besplatan. Radno vreme je od 9,00 do 18,00 časova.

IZBOR EKO AUTOMOBILA

Na 6. međunarodnom sajmu "Renekspo" biće organizovana i izložba elektroautomobila i hibridnih vozila.

Predviđeno je da pored stručnih predavanja za posetioce iz ove oblasti, bude svečano proglašen i eko-automobil godine u srbiji.

(Kurir.rs / Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track