DECO, DOĐITE U SUBOTU NA ADU CIGANLIJU DA NAS BUDE VIŠE: Sportsko Sabranje potvrđuje međunarodni karakter (VIDEO, FOTO)
Foto: Sveta Srbija

Manifestacija za najmlađe

DECO, DOĐITE U SUBOTU NA ADU CIGANLIJU DA NAS BUDE VIŠE: Sportsko Sabranje potvrđuje međunarodni karakter (VIDEO, FOTO)

Beograd -

Poruke koje je svako okupljanje Svete Srbije sa Ade poslalo, imalo je snažan odgovor u onom sledećem time što je na događaj dolazilo sve više posetilaca, a sportski savezi i klubovi su se i nekoliko meseci pre Sabranja interesovali kada je sledeće sa namerom da i oni učešćem daju svoj doprinos

Da je moguće povezati istoriju, sport i duhovnost na jednom mestu kroz okupljanje sportista sa čitavog Balkana pokazuje i Sportsko Sabranje koje će se održati u subotu 8. juna, na Adi Ciganliji.

Kao manifestacija od posebnog značaja za našu prestonicu iz godine u godinu ona uzrasta, kako organizacijski tako i koncepcijski i sadržajno.

foto: Sveta Srbija

Poruke koje je svako okupljanje Svete Srbije sa Ade poslalo, imalo je snažan odgovor u onom sledećem time što je na događaj dolazilo sve više posetilaca, a sportski savezi i klubovi su se i nekoliko meseci pre Sabranja interesovali kada je sledeće sa namerom da i oni učešćem daju svoj doprinos.

Želja svih se svakako prepoznaje u sloganu ovogodišnjeg petog po redu Sabranja, koje glasi: ”Da nas bude više”.

- Poseban pijetet za ovu godinu čini svakako i gostovanje sportista sa Krfa, sa kojima je kroz predivan projekat Svetosavskog zvonca- zvaničnog glasila SPC za decu :”Stopama naših predaka” obnovljeno sećanje na jedinstveni sportski događaj na Krfu ratne 1916. godine, kada su naši preci odigrali fudbalski meč sa Krfljanima - kaže za Portal Kurira Dimitrije Stikić, PR menadžer "Svete Srbije".

foto: Sveta Srbija

Od tada pa do prošle godine nije bio održan nijedan sportski događaj u kome su učestvovali srbi i krfljani. To je ispravljeno 102 godine posle 27. septembra 2018. godine, na Gradskom stadionu kada su se sastali veterani FK ”Kerkire (Krfa)” i evropskog i svetskog šampiona FK ”Crvena zvezda”.

Pravoslavno sportsko društvo ”Sveti Srb i ja” je želelo da ovu tradiciju nastavi i ne ponovi grešku prethodnih generacija i uz pomoć i podršku Opštine Stara Pazova i njenog predsednika Đorđa Radinovića, organizovala je dolazak fudbalera FK ”Kerkire” koji će na svojevrsnom otvaranju Sportskog Sabranja odigrati uzvratnu utakmicu sa FK ”Crvena zvezda”.

Utakmica će se odigrati na stadionu FK ”Podunavac” u Belegišu u petak 7. juna za početkom u 17 časova.

Zvezdina zvezda: Kapiten Vladimir Petrović Pižon
Zvezdina zvezda: Kapiten Vladimir Petrović Pižonfoto: Sveta Srbija

Izveštaj sa prve utakmice: Posle 102 godine: FK ”Kerkira” - FK ”Crvena zvezda” 3:4

Utakmica je protekla u fer i prijateljskom ali i viteškom nadmetanju. Domaćini su bili tvrd orah za zvezdine veterane. Zvezda je brzo povela sa 2:0, golovima Tintora i Borovnice, a onda su domaćini brzim izmenama uspeli da sa mlađim igračima uspostave ravnotežu i u jednom momentu da uzmu inicijativu što je rezultiralo i njihovim izjednačenjem.

Ipak, rezervisti Zvezde su uspeli da golovima Krnješevca i Maričića povedu za prednost od 4:3, koji je bio i krajnji rezultat ove velike i jedinstvene utakmice na Krfu.

foto: Sveta Srbija

Zvezda je nastupila u sastavu; Nikolić, D. Mandić, Z. Mandić, Čula, Đukić, Stevović, S. Janković, Pižon Petrović, Borovnica, Tintor i Turkalj. Igrali su još: Maričić, Krnješevac, Milosavljević, Cokić, V.Radović, Jevtović, Đ.Tešanović i M.Gligorić, selektor – Jovan Kule Aćimović. U delegaciji veterana bili su i: Selimir Milošević, Aleksandar Saša Marković, Miloš Šestić, Dušan Savić, Mile Jovin, Branimir Kantar, dr. Ranko Todorović i Branislav Jocić

Ovo je posle 102 godine prva fudbalska utakmica koji je neki klub iz Srbije odigrao na ostrvu. Naši mučenici su posle golgote preko Albanije po dolasku na Krf, samo mesec dana boravka i oporavka odigrali prvu u nizu utakmicu i to protiv prijateljskih grčkih vojnika i pobedili sa 4:0, ta utakmica je odigrana u Kerkiri na Veliki Četvrtak pred vaskrs 1. aprila 1916.

1 / 25 Foto: Sveta Srbija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track