Najnovije vesti

VESIĆ NAJAVIO: Sutra probna vožnja tramvaja preko Mosta na Adi (FOTO)
Foto: Dado Djilas, Printskrin/Facebook

postavljanje šina trajalo skoro godinu i po dana

VESIĆ NAJAVIO: Sutra probna vožnja tramvaja preko Mosta na Adi (FOTO)

Beograd

Večeras do ponoći biće završeni svi radovi i sutra će prvi tramvaj proći trasom kojom će Banovo brdo, odnosno Čukarica biti „spojena” tramvajskim šinama sa Novim Beogradom, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

 

Prema njegovim rečima, posao postavljanja tramvajskih šina na Mostu na Adi trajao je skoro godinu i po dana, vrednost radova je skoro milijardu i 600 miliona dinara, a posao su obavile kompanije „Energoprojekt” i francuski „Кolos”, jedna od najvećih svetskih firmi kada je tramvajski saobraćaj u pitanju.

 

"Urađene su dve nove stanice, po jedna sa svake strane mosta, postavljeno je 2,7 kilometara šina, ispravljačkih stanica, nekoliko potpornih stubova i mislim da je sve to velika stvar za Beograd jer smo obećali građanima brže i bolje saobraćajne veze. Tokom narednih mesec dana uslediće testiranje mreže, što je u skladu sa zakonom, a ujedno se čeka i upotrebna dozvola. Redovan putnički saobraćaj biće uspostavljen 5. jula i od tada će saobraćati linije 11 i 13", rekao je Vesić  gostujući na Televiziji „Pink”.

 

 

Prema njegovim rečima, krajem leta i početkom jeseni biće započeta rekonstrukcija Savskog trga, kako bi radovi bili završeni do Sretenja 2020. godine, odnosno Dana državnosti Republike Srbije.

 

"Tu će se nalaziti spomenik Stefanu Nemanji, osnivaču srpske države, koji će biti visok 21 metar. Spomenik će biti podignut na predlog predsednika Vučića, a trebalo bi napomenuti i da će tokom rekonstrukcije tramvaji saobraćati preko Savskog trga. Dok traju radovi, šine će se nalaziti na obodima trga, pa će ga u jednom trenutku samo tramvaji obilaziti, dok će se u sredini nalaziti pešačka zona", istakao je Vesić.

 

Govoreći o uređenju Trga republike, zamenik gradonačelnika je istakao da mu je drago što su se proteklog vikenda poznate ličnosti odazvale pozivu da učestvuju u sadnji novih stabala na cenralnom gradskom trgu 

 

Zamenik gradonačelnika je dodao da je Beograd postao jedno veliko gradilište i podsetio da su početkom godine izdate građevinske dozvole za skoro 300 hiljada kvadrata, a u ovom trenutku u procesu je izdavanje za još oko 300 hiljada kvadrata, dok je lokacijskih uslova, koji prethode građevinskoj dozvoli, izdato za oko 400 hiljada kvadrata.

 

(Kurir.rs/Beoinfo/Pink.rs)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...