beograd slavi svoju slavu

BEOGRAD PROSLAVIO SPASOVDAN: Liturgijom počelo obeležavanje gradske slave, litija prošla Beogradom! Slavski kolač prelomio domaćin slave, gradonačelnik Radojičić (KURIR TV)

Beograd -

BEOGRAD - Liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi jutros u 9 časova počelo je obeležavanje slave grada Beograda - Vaznesenja gospodnjeg, Spasovdana. Liturgiju je služio vladika Stefan, a prisustvovali su predstavnici Grada i građani.

1 / 8 Foto: Tanjug/Bojan Stekić

U Skupštini grada gradonačelnik Beograda i domaćin slave Zoran Radojičić zapalio je slavsku sveću i sa pomoćnikom Andrejom Mladenovićem prelomio slavski kolač.

On je rekao da Spasovdan simbolizuje veru u bolju budućnost, ali i zajedništvo i istakao da je u litiji bilo divno, da je u njoj učestvovao veliki broj građana i da su je mnogi građani posmatrali sa ulice.

''Kada je krenula litija, vladika Stefan mi je rekao: 'Videćeš, Beograd je potpuno drugačiji u toku litije'. I imao je pravo, Beograd dobija potpuno drugu energiju u tom trenutku i stvarno su ljudi razdragani i veseli'', rekao je Radojičić i dodao da mu je velika čast što je kao gradonačelnik i domaćin slave danas prošetao ulicama prestonice.

1 / 3 Foto: Tanjug/Bojan Stekić

Posle liturgije, oko 11.30 časova, počela je litija centralnim gradskim ulicama.

Spasovdanska litija u kojoj učestvuju brojni građani krenula je danas oko 11.30 sati iz Ulice admirala Geprata, ispred Vaznesenjske crkve, u kojoj je prethodno služena liturgija. U litiji učestvuju ovogodišnji domaćin slave gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, sveštenstvo SPC, predstavnici Vojske Srbije, MUP-a, građani...

foto: Tanjug/Bojan Stekić

Tri molitve

Na čelu litije je Jerusalimski krst, a iza njega barjak grada Beograda.

U koloni se mogu videti ikone i druga crkvena obeležja, dok mnogobrojni građani fotografišu i snimaju učesnike litije. Tokom litije biće čitane tri molitve - prva za zdravlje, druga za mir i prosperitet Beograda i njegovih građana i treća za pokoj duše junacima koji su dali svoje živote za Beograd.

Litija je krenula iz Ulice admirala Geprata, preko ulica kneza Miloša i kralja Milana do Terazijske česme gde će biti čitana prva molitva.

Kolona se dalje kretala knez Mihailovom, Pariskom ulicom i ulicom Sime Markovića do Saborne crkve gde se čita druga molitva.

Zatim se kretala kroz Pop Lukinu, Brankovu, Kraljice Natalije gde se domaćin slave izdvaja i kreće ulicom Kosovske devojke sa ikonom, žitom, kolačem i svećom do Starog dvora, dok se litija nastavlja kroz Dobrinjsku i Ulicu admirala Geprata do porte Vaznesenjske crkve, čime se simbolično zatvara krug i čita treća molitva u spomen svih palih junaka Beograda.

foto: Tanjug/Bojan Stekić

Povodom gradske slave u Starom dvoru će u 17 sati biti održan svečani prijem.

Ovogodišnji domaćin slave je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić koji je rekao da je danas praznik za sve građane Beograda, za sve one koji Beograd vole i koji živeći u njemu rastu i razvijaju se sa njim.

foto: Tanjug/Bojan Stekić

"Čuvajući Spasovdan kao slavu Beograda čuvamo našu istoriju, čuvamo sećanje na herojstvo, društevnu i moralnu snagu naših predaka. Slaveći Spasovdan šaljemo poruku na važnost da u ovom sadašnjem trenutku budemo dostojni njihovog uspeha i postojani da idemo napred ka budućnosti na koju ćemo biti ponosni", rekao je Radojičić.

Naveo je da zato ova slava spaja prošlost našeg naroda, sadašnjost i budućnost.

"Zato je ovo čuvanje tradicije zalog za budućost, da u budućnosti Beograd menjamo na bolje i učinimo sve da bude lepši i razvijeniji. Sreća nam svima slava Grada Beograda-Spasovdan", dodao je Radojičić.

Nakon liturgije centralnim gradskim ulicama krenuće litija tokom koje će biti čitane tri molitve - prva za zdravlje, druga za mir i prosperitet Beograda i njegovih građana i treća za pokoj duše junacima koji su dali svoje živote za Beograd.

Litija će biti formirana ispred Vaznesenjske crkve, u Ulici admirala Geprata, odakle će se kretati ulicama kneza Miloša i kralja Milana do Terazijske česme gde se čita prva molitva.

foto: Tanjug/Bojan Stekić

Kolona će se dalje kretati knez Mihailovom, Pariskom ulicom i Ulicom Sime Markovića do Saborne crkve gde se čita druga molitva.

Zatim se kreće kroz Pop Lukinu, Brankovu, Kraljice Natalije gde se domaćin slave izdvaja i kreće ulicom Kosovske devojke sa ikonom, žitom, kolačem i svećom do Starog dvora, dok se litija nastavlja kroz Dobrinjsku i Ulicu admirala Geprata do porte Vaznesenjske crkve, čime se simbolično zatvara krug i čita treća molitva u spomen svih palih junaka Beograda.

Povodom gradske slave na 127 biloborda u Beogradu postavljene su slike sa motivima srednjovekovne istorije Srbije koje će građani, ali i posetioci prestonice moći da vide do 3. jula. Osim liturgije i litije, povodom gradske slave u Starom dvoru će u 17 sati biti održan svečani prijem.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track