DEČJA LITIJA OSMEHNULA BEOGRAD: Počelo šesto Sportsko sabranje! Glavna manifestacija u subotu na Adi Ciganliji (VIDEO, FOTO)
Foto: Sveta Srbija

deco, dođite da nas bude više

DEČJA LITIJA OSMEHNULA BEOGRAD: Počelo šesto Sportsko sabranje! Glavna manifestacija u subotu na Adi Ciganliji (VIDEO, FOTO)

Beograd -

Poseban osvrt u programu biće posvećen i ovogodišnjem velikom jubileju, a to je 8 vekova samostalnosti srpske crkve i države

Današnji praznik prestonice Beograda Spasovdan, obeležili su i njegovi najmlađi stanovnici - deca.

Pravoslavno sportsko udruženje “Sveti Srb i ja” (PSUSS) je već tradicionalno u sklopu krstonosnog hoda ulicama prestonice sa svojom decom sportistima dečjom litijom dala poseban saborni duh molitvenoj koloni.

Kako je krenula litija tako se i radosni molitveni poj blagodati Božije proširio Beogradom. Ljudi su se vedri i nasmejani pobožno krsteći se, pridruživali ili pozdravljali saborni skup i svojim saučestvovanjem dali ne samo na brojnosti nego i na punoći svekolikog Spasovdanskog Blagodatnog dana.

foto: Sveta Srbija

Na čelu kolone je išao jerusalimski krst iza kojeg su se smenjivale ripide i ikonononosci među kojima u rukama pripadnika Vojske Srbije i ona sa moštima Svetog Stefana Lazarevića, utemeljivača Beograda i prvog domaćina Krsne slave još davne 1403. godine.

Velika čast svim učesnicima proslave jeste upravo ta što su naslednici velike tradicije koju obnavljaju i nose, a najmlađi među ljima- deca, svojim trudom poručuju da će svaka sledeća Krsna slava biti veličanstvenija, ugledana baš na dela svetih Srba koju su im je i ostavili u nasledstvo.

foto: Sveta Srbija

- Krstonosnim hodom dečje litije, PSUSS je na najlepši način započela saborovanje šesto po redu, koje će u subotu 8. juna na Adi Ciganliji pozvati sve od 7 do 77 godina na porodično okupljanje koje će početi u 9:00 časova

Svetom arhijerejskom liturgijom - kaže za Portal Kurira Dimitrije Stikić, PR menadžer "Svete Srbije".

U cilju očuvanja institucije prodice posebna pažnja će biti poklonjena mnogodetnim porodicama, a ceo kulturni program biće posvećen upravo ovoj temi naše osnovne ćelije društva, pod sloganom: ”Da nas bude više”.

foto: Sveta Srbija
foto: Sveta Srbija

Poseban osvrt u programu biće posvećen i ovogodišnjem velikom jubileju, a to je 8 vekova samostalnosti srpske crkve i države.

Program će svojim nastupima obogatiti i muzički umetnici: Željko Vasić, Mari Mari, Nikola Rokvić, Bojan Marović, Boris Režak, Neverne bebe, mlada muzička zvezdica Mateja Vukašinović, Dečji hor srpske Patrijaršije “Zvonce”, pevačka grupa “Jefimija”, plesna i vokalna grupa “Flaj”, plesni studio “Natalija i Ivica” kao i mnoge druge pevačke i igračke grupe .

foto: Sveta Srbija

Ovogodišnja centralna sportska tema biće posvećena odbojci jer smo mi zemlja svetskih šampionki.

foto: Sveta Srbija

Takođe, biće održani masovni sportski turniri za decu u okviru Kupa Svete Srbije i to iz : fudbala, košarke, odbojke, pecanja, a najbolji će osvojiti medalje i pehare. Haritativni aspekt manifestacije biće akcija “Pogodi za život” - pucanje penala na golove sa metama, koje PSUSS već tradicionalno realizuje u saradnji sa HO “Zajedno za život” mladog humanitarca Jovana Simićai prikupljena sredstva će ići u fond ove organizacije i opredeljena će biti za pomoć u lečenju oboleloj deci

foto: Sveta Srbija

Pored već omiljenih sportskih stanica: gimnastike, penjanja na veštačku stenu u organizaciji pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ), streličarstva, jahanja ponija, učenja sviborskih hajdučkih veština, učenja viteških disciplina i načina života u šatoru, prikaz opreme i naoružanja koje će predstaviti pripadnici Vojske Srbije, kreativne sportska stanica avio modelarstva, slikanja, ikonopisa, mozaika biće organizivane i na desetine drugih, a za one najmlađe će biti i iznenađenje: ogromne igraonice dvoraca i penjalica na naduvavanje.

Program Sabranja će biti otvoren velikim kolom koje će nakon Svete Lirurgije odigrati preko 300 mladih folkloraša.

foto: Sveta Srbija

Specijalni gosti Sabranja su deca sportskih filijala Svete Srbije sa Kosova i Metohije iz enklava Novo Brdo i Pasjane, a posebni gosti kulturnog programa su deca KUD-a “Sveti Jovan Vladimir” iz Bara - Crna Gora

Za najmlađe posetioce obezbeđeni su i mnogi darovi: majice, baloni, dečji časopis “Svetosavsko zvonce, voćni napici, voda, sladoledi, slatkiši i slaniši, kao i već tradicionalni vojnički pasulj kojim će biti posluženi posetioci ove мanifestacije.

foto: Sveta Srbija

Satnica 6. Sabranja Svete Srbije:

9:00 Sveta лiturgija

11:30 Otvaranje/ Početak kulturno-umetničkog programa

(oko 300 igrača folklora odigraće užičko kolo, zatim počinju turniri u svim sportovima i otvaranje sportskih stanica)

12:30 Ručak – vojnički pasulj

14:00 Festival folklora na bini

17:00 Dodela medalja u svim disciplinama

18:00 Bioskop Svete Srbije na otvorenom – gledamo film ”Kralj Petar”

20:30 časova, kraj manifestacije

1 / 20 Foto: Sveta Srbija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track