ŠTRAJK U PRVOJ BEOGRADSKOG GIMNAZIJI: Učenici se bune protiv ukidanja odeljenja društveno-jezičkog smera
Foto: Printskrin

nosili transparente

ŠTRAJK U PRVOJ BEOGRADSKOG GIMNAZIJI: Učenici se bune protiv ukidanja odeljenja društveno-jezičkog smera

Beograd -

Ispred "Prve beogradske gimnazije" danas je održan protest zbog odluke Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije o ukidanju jednog odeljenja društveno-jezičkog smera zbog uvodjenja računarskog odeljenja.

Učenici su nosili transparente "Hoćemo 1/3", "Ne dirajte nam gimnaziju", "Andrejić nije moj direktor", "Stop ukidanju gimnazija", "Nismo stručna škola".

Predsednica sindikata u Prvoj beogradskoj gimnaziji Milka Kućerović kazala je da su im tokom pregovora u Ministarstvu "stručno objasnili" da je "nemoguće da se zadrži odeljenje društvenog smera", ali da oni od svojih zahteva "neće odustati".

"Kada se pojavio ovaj problem, zvala sam školsku upravu gde su mi rekli da ne znaju tačno kako se to desilo, ali da oni vole da nagrade dobre škole. Očigledno je veliki problem izmedju tumačenja nagrade i kazne - ono što je za školsku upravu nagrada, za nas je kazna i mi to ne prihvatamo, mi tražimo odeljenje '1/3' ", istakla je Kućerović.

• kako bez društvenjaka¿?

A post shared by milica ? (@p.avke) on

Sekretar Foruma beogradskih gimnazija Svetlana Golubović-Škundrić kazala je da je "pre 180 godina nepismeni Miloš Obrenović otvorio ovu gimnaziju, a danas je pismeni urušavaju i zatvaraju".

Škundrić je ocenila da usled "mnogo kupljenih diploma, prestaje da bude važno kvalitetno obrazovanje".

Dodala je i da ne osporava potrebu za računarima u današnje vreme, ali da smatra da je bolje rešenje osnivanje "specijalizovane gimnazije poput Sportske, Filološke ili Matematičke gimnazije".

Predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov kazao je da je u skladu sa zakonom, nastavnik dužan da za vreme štrajka održi časove u trajanju od 30 minuta i ništa više posle toga.

Istakao je da na kraju školske godine nastavnik nije u obavezi da učenicima verifikuje uspeh, a da će u tom slučaju u septembru, pred upis u narednu školsku godinu, direktor biti obavezan da objasni zašto učenici ne mogu upisati godinu.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Printscreen Youtube)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track