Najnovije vesti

NA ADI CIGANLIJI U NEDELJU SE ODRŽAVA NESVAKIDAŠNJE NADMETANJE:  KURIROVA LETELICA napada svetski rekord!
Foto: Vladimir Zujko

SPEKTAKL

NA ADI CIGANLIJI U NEDELJU SE ODRŽAVA NESVAKIDAŠNJE NADMETANJE: KURIROVA LETELICA napada svetski rekord!

Beograd

Adrenalin Članovi ekipe RC Piper - Čačak, koji će predstavljati našu kompaniju, najavljuju pobedu na takmičenju ručno pravljenih letelica, koje se zaleću s plaforme visoke šest metara i padaju u vodu

- Spremni smo za spektakl u nedelju na Adi Ciganliji, obećavamo da ćemo pobediti i oboriti svetski rekord - poručuju članovi ekipe RC Piper - Čačak, koji će predstavljati našu kompaniju na svetski poznatom takmičenju ručno pravljenih letelica.

Posle šest godina Beograd je ponovo domaćin spektakla Red Bull Flugtag, u kom timovi dizajniraju i prezentuju samostalno napravljene mašine, kojima pokušavaju da polete sa šest metara visoke platforme i nakon leta padaju u vodu.

foto: Profimedia

Pravila igre

Letelice treba da pokrene ljudska energija, a ne motor, kerozin, benzin ili baterija. Uspeh timova ocenjuje se na osnovu pređene razdaljine, kreativnosti i inovativnosti letelice, ali i samog performansa. Svi učesnici, kako nalažu uslovi ovog takmičenja, moraju biti punoletni i svaki tim se mora sastojati od četiri člana.

foto: Vladimir Zujko

Ove godine i Kurir će imati svoju ekipu. Tim pod nazivom RC Piper - Čačak, s kojim Kurir sarađuje, broji četiri člana, tri iz porodice Tutunović, dok je četvrti član Milutinović. Sastavljen od dva modelara, letača i stručnog savetnika, tim je napravio kopiju modela "Piper J3", sa kojom će pokušati da uzleti.

Najmlađi član, Matija Tutunović, učenik srednje škole, kaže da su pre nekoliko meseci na Instagramu počele da izlaze reklame za prijavu za takmičenje:

- Privukao nas je opis takmičenja, jer svi u porodici smo modelari i godinama sklapamo modele. Pored zabave, imamo i veću ambiciju, a to je da pobedimo i oborimo svetski rekord od 78,5 metara, koji je postavljen 2013. u Kaliforniji.

Njegov brat Marko Tutunović kaže za Kurir da će im ovo biti prvo takmičenje ovog karaktera:

foto: Vladimir Zujko

- Raspodelili smo se tako da svaki član tima ima svoju ulogu, ja sam stručni saradnik, dok je Matijina uloga da bude modelar koji pomaže u sklapanju letelice. Model je napravljen od lakog drveta i stiropora, raspona krila pet metara, ukupne težine oko 100 kilograma.

Četvrti član pilot

Dejan Tutunović, organizator tima i otac Marka i Matije, naglašava da je takmičenje pravi izazov:

- Godinama se bavimo modelarstvom, neke modele i sami pravimo, poput čamaca i brodova. Ovo je savršena prilika da okušamo znanje i vidimo koliko smo napredovali. "Piper J3" smo izabrali zato što nam je odranije poznat - imamo modele manjih dimenzija koji već uspešno lete. Ipak, i pored toga bilo nam je potrebno skoro 20 dana da se projekat realizuje.

foto: Profimedia

Na pitanje ko je četvrti član ekipe, Tutunović kaže:

- Četvrti član našeg tima je Savo Milutinović, moj kolega i avio-modelar. On će biti pilot jer je najlakši od nas, pa će ga letelica najduže nositi. Ozbiljno se pripremao, bio je i na dijeti i na visinskim pripremama u Ivanjici. Stariji sin Marko došao je iz Amerike, gde se školuje, kako bi učestvovao na ovom takmičenju.

Brojke

* 30 ekipa učestvuje * 78,5 metara je svetski rekord * 6 metara je visoka platforma * 100 kg je teška Kurirova letelica

Ostale letelice

"Leteći opanak" i "Jednorog Simo"

Pored klasičnih i dobro poznatih modela, mnogi timovi odlučili su da naprave i originalne, nesvakidašnje letelice. Na sajtu takmičenja mogu se naći modeli pod nazivima "Leteći opanak", "Jednorog Simo", "Leteći frulaši", "Pijani komarac" i drugi. Na vama je da izaberete favorita, glasate, dođete u nedelju na Adu Ciganliju i navijate za učesnike. Prvih pet najboljih letelica očekuju nagrade.

Kurir.rs/Milica Vujović

Foto: Vladimir Žujko

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...