VESIĆ: Obnovu Velikog stepeništa privodimo kraju, za rekonstrukciju izdvojeno 14,5 miliona dinara (FOTO)
Foto: Dragana Udovičić, Printskrin/Facebook

uskoro i restauracija Pobednika

VESIĆ: Obnovu Velikog stepeništa privodimo kraju, za rekonstrukciju izdvojeno 14,5 miliona dinara (FOTO)

Beograd -

Obnova Velikog stepeništa na Kalemegdanu se privodi kraju, a pored toga uređeni su stepenici, ograde i vraćene su kamene žardinjere koje su krasile stepenište kada je sagrađeno, tridesetih godina prošlog veka, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

"Кada je stepenište sagrađeno korišćen je brački kamen koji se nije pokazao najboljim u našim vremenskim uslovima. Zavod za zaštitu spomenika izabrao je za rekonstrukciju kamen iz Danilovgrada koji je najsličniji bračkom, a bolji je u našim uslovima. Stepenište je premazano posebnom zaštitnom bojom koja ga štiti od padavina, visokih i niskih temperatura, ali i grafita", napisao je on pored fotografija koje je objavio na Fejsbuku.

Grad Beograd je za rekonstrukciju Velikog stepeništa odvojio 14,5 miliona dinara, a planiramo da nastavimo restauraciju dela Savskog šetališta od Velikog stepeništa ka ravelinu ”Кralj kapije”.

"Dovoljno je da na fotografijama vidite kako je izgledalo Veliko stepenište do pre par meseci, a kako danas kada je restauirano. Inače, kada su Đilasovi genijalci uređivali Veliko stepenište pre 13 godina postavili su veštački kamen. I tada se niko od stručnjaka nije javio da protestuje i da kaže da to nije normalno", istakao je Vesić i dodao:

"Nedavno smo obnovili most ka Sahat kuli, a pre toga česmu i Malo stepenište Jelisavete Načić, česmu Mehmed - paše Sokolovića, Damat Ali - pašino turbe, plato oko Pobednika, Spomenik zahvalnosti Francuskoj. Ove godine počinje restauracija Pobednika, a naredne godine rekonstrukcija Paviljona Cvijete Zuzorić."

Zamenik gradonačelnika napominje da decenijama nije uloženo u Beogradsku tvrđavu koliko poslednjih nekoliko godina, a koliko je Đilasa interesovala tvrđava najbolje pokazuje njegova odluka, kada je bio gradonačelnik, da nezakonito smanji plate zaposlenima na Beogradskoj tvrđavi i da najavi ukidanje tog preduzeća.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track