BASTAĆ PREBACIO MILIONE FIRMI DS: Inspekcija sumnja na utaju poreza
Foto: Printscreen/Facebook

Opština mulja sa sumnjivim preduzećem

BASTAĆ PREBACIO MILIONE FIRMI DS: Inspekcija sumnja na utaju poreza

Beograd -

Beogradska opština Stari grad, koju vodi Marko Bastać, jedan je od najvećih klijenata firme "Kodeks trejd", koju poreski inspektori, prema saznanjima Kurira, sumnjiče za utaju poreza.

Ova firma važi za preduzeće blisko Demokratskoj stranci, čiji je Bastać bio član, što pokazuje i to što je adresa na kojoj se nalazi sedište "Kodeks trejda" i Opštinski odbor DS Voždovac ista.

Stari grad je prošle godine, samo u periodu od pet meseci, uplatio na račun "Kodeks trejda" sumu od 58 miliona dinara, što je četvrtina ukupnog priliva te privatne firme tokom dve godine, koji je, prema našim saznanjima, iznosio 240.308.802 dinara.

foto: Dado Đilas

- Može se reći da je "Kodeks trejd" jedan od omiljenih poslovnih partnera Bastaću i njegovoj ekipi, jer se pominje često u finansijskim papirima opštine. Iz opštinske kase se slivaju milioni na njen račun, a nije baš najjasnije kakvi poslovi su plaćeni i da li je plaćena usluga uopšte izvršena. Poreska uprava je kontrolisala ovu firmu i naišla je na brojne nepravilnosti u tokovima novca zbog kojih se sumnja na utaju poreza. Inspektori su otkrili sumnjivo prebacivanje novca s firminog računa na račun njenog vlasnika - napominje naš izvor.

Kako objašnjava, analizom prometa računa "Kodeks trejda" otkriveno je da je s firminog računa uplaćeno 10 miliona dinara na račun njenog vlasnika Ljubinka Radosavljevića.

- Ovaj iznos transferisan je u 17 transakcija, a svaka je iznosila između 400.000 i 700.000 dinara. Sve je to urađeno pod šifrom "druge transakcije", i to u kratkom periodu: prva uplata je bila 13. juna 2018, a poslednja 29. avgusta iste godine. Poreski inspektori su odmah zaključili da u svemu tome nema ekonomske opravdanosti i posumnjali da je reč o pokušaju utaje poreza. Posebno je indikativno da se ovakav tip "izvlačenja" novca počeo praktikovati prvi put kada je firma ušla u posao sa Starim gradom - ispričao je izvor Kurira.

Opština Stari grad nije odgovorila na konkretna pitanja Kurira, a iz firme "Kodeks trejd" do zaključenja ovog izdanja nisu stigli odgovori.

Omiljena firma Siguran posao za 500 klijenata

Priliv od 240,3 miliona dinara "Kodeks trejd" ostvario je u periodu od januara 2017. do aprila 2019. Osim Starog grada sa 58,3 miliona, ova privatna firma prihodovala je i od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja 1,5 miliona dinara. Ostali priliv došao je iz oko 500 različitih preduzeća s kojima je poslovao "Kodeks trejd" u tom periodu.

(Kurir.rs/Ivana Kljajić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track