OČI U OČI SA NARODOM! GRAĐANI REŠETALI MINISTRE I POSLANIKE SPS NA OTVORENOJ TRIBINI: Milicija, struja, gas, penzije! Evo šta su ih sve pitali (FOTO)
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

"građani pitaju" na zvezdari

OČI U OČI SA NARODOM! GRAĐANI REŠETALI MINISTRE I POSLANIKE SPS NA OTVORENOJ TRIBINI: Milicija, struja, gas, penzije! Evo šta su ih sve pitali (FOTO)

Beograd -

BEOGRAD - Ministri iz redova Socijalisticke partije Srbije (SPS) Aleksandar Antić, Branko Ružić i Goran Trivan i poslanici SPS odgovarali su na pitanja građana na otvorenoj sednici poslaničke grupe SPS o komunalnoj miliciji, subvencijama na struju i gas, penzijama, Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić govorio je o zadacima komunalne policije i istakao da je suština novog zakona koji je nedavno usvojen u Skupštini da se vodi računa o redu, da se spreče bahatost i ilegalna trgovina i pruži važna usluga za svakog građanina u Srbiji.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ružić je pojasnio da sve opštine u Srbiji mogu da osnuju komunalnu miliciju ili da se dve ili više opština formiraju tu službu ili da te nadležnosti ponude nekom od gradova koji su, kako je dodao, po zakonu iz 2009.godine imali mogućnost da formiraju komunalnu službu.

"Važno je da se zakon iskoristi na pravi način, da građani vide benefite od primene zakona koji ne obavezuje formiranje komunalne milicije već to ostavlja kao mogućnost", rekao je juče Ružić odgovarajući na pitanje Dejana Nedeljkovića iz Velikog Mokrog Luga.

Osvrnuvši se na kritike u javnosti o bahatosti dosadašnjih komunalnih policajaca, Ružić je naveo da je komunalna policija imala više od 120.000 postupanja u prošloj godini u Beogradu, a da je u manje od deset slučajeva bilo primene prinude od strane komunalnih policajaca.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić odgovarao je na pitanje Margite Raičević o subvencijama države na struju i gas za socijalno ugrožene kategorije ističući da Srbija ima najnižu cenu električne energije u Evropi, ali da je i ona za određene kategorije teret i da je zato 2015.doneta odluka da se iz budžeta pomaže najsiromašnijima.

"To podrazumeva do 250 kilovat časa eletktrične energije mesečno ili do 75 metara kubnih gasa i tu pomoć dobija 75.000 porodica u Srbiji i to je nešto na šta sam ponosan kao ministar", rekao je Antić i dodao da će ove godine iz budžeta biti obezbeđeno 1,35 milijardi dinara za besplatne kilovat časove.

Ljupčeta Jančevskog za Zvezdara zanimala je sudbina Zvezdarske šume, u kojoj je bilo pokušaja divlje gradnje, a ministar zaštite životne sredine Goran Trivan je rekao da je Zvezdarska šuma paradigma beogradske borbe za životnu sredinu.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

On je rekao da se i kao gradski sekretar za životnu sredinu, u vreme bivše vlasti u Beogradu, borio protv toga da se probije put kroz Zvezvdarsku šumu jer je, kako kaže, procenio da bi to potpuno devastiralo tu zelenu oazu.

"Da je to urađeno, šuma bi nestala u roku od pet godina. E, to ne može", rekao je Trivan i dodao da levičarstvo podrazumeva da se bude i ekolog.

"Zeleni su snažno ojačali u Evropi, ali to je levičarska ideologija", rekao je Trivan.

Biljana Vuksanović, koja se predstavila kao zdravstveni radnik, pitala je zašto su poslanici SPS glasali za smanjenje plata i penzija, a šef poslaničke grupe SPS u Skupštini Srbije Đorđe Milićević rekao je da je to bila nužnost i istakao da se iz krize u kojoj se Srbija nalazila 2012.godine nije moglo izaći popularnim već nužnim merama.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Kako je rekao, zahvaljujući sprovedenim nepopularnim i teškim merama danas imamo zdrav sistem i osnov za povećanje i plata i penzija, a racionalno i domaćinski se raspolaže sa onim što je zarađeno.

"Svaka čast penzionerima, oni su podneli najveći teret. Mi jesmo socijalisti, ali ne možemo biti socijalisti utopisti. Nismo mogli da glasamo za drugačiji predlog koji bi vodio ka bankrotu", naglasio je Milićević.

Tribinu "Građani pitaju" na kojoj su učestvovali ministri i poslanici SPS organizovao je Opštinski odbor Zvezdara SPS.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track