BEOGRAD ĆE POVEĆATI BROJ KLUBOVA ZA PENZIONERE: Grad ima 30 klubova za starija lica, sledeći se otvara u Železniku
Foto: Shutterstock

u prestonici živi 408 hiljada penzionera

BEOGRAD ĆE POVEĆATI BROJ KLUBOVA ZA PENZIONERE: Grad ima 30 klubova za starija lica, sledeći se otvara u Železniku

Beograd -

Grad Beograd nastavlja da vodi brigu o starima zalažući se za koncept aktivnog starenja i otvaranje novih klubova, što je i želja najstarijih sugrađana, izjavila je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

"Do pre nekoliko godina imali smo problem da oni nisu imali mesto u ovom gradu gde mogu da dobiju besplatne sadržaje i provode slobodno vreme, a to su naravno zaslužili. Mi smo se potrudili da im olakšamo i unapredimo život u poznim godinama", rekla je Stanisavljević.

Podsetila je da u Beogradu živi 408 hiljada penzionera, a da grad ima 30 klubova u kojima su im sada omogućene besplatne aktivnosti.

"Važno je da oni sami kreiraju sadržaje koje žele, naravno u saradnji sa upravom dnevnih klubova", rekla je gradska sekretarka, te najavila da će prvi naredni klub biti otvore u Železniku.

Navela je da sadržaj klubova regulišu domaćice klubova, uz saglasnost i dogovor sa samim korisnicima.

"Iako su gerontrološki centri i usluga pomoći u kući pod upravom Ministarstva rada, građani kada imaju problem mogu da se obrate i nama i Ministarstvu rada, jer mi zajedno komunciramo i razmenjujemo podatke kako bismo dali adekvatan odgovor. Bez obzira na to šta je čija nadležnost, svi zajedno se borimo da unapredimo položaj kada su u pitanju najstariji sugrađani", poručila je Stanisavlević.

Kao najveći problem pomenula je da usluga pomoći, koju inače koristi preko 2.560 najstarijih sugrađana, nije dostupna u celom gradu, odnosno da samo 14 gradskih opština ima uslugu gerontodomaćice.

"U narednom periodu radićemo na tome da ova usluga bude dostupna u celom Beogradu, a unapredićemo i sam položaj gerentodomaćica. Pod tim se podrazumeva da imaju bolji položaj i mogućnosti da obavljaju svoj posao. Svakako da ćemo raditi o i na povećanju broja gerentodomaćica, zavisno od toga gde su nam najduže liste čekanja", zaključila je sekretarka, a navedeno je u saopštenju Sekretarijata za informisanje.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja