OTVORENA IZLOŽBA U ETNOGRAFSKOM MUZEJU U BEOGRADU: Imate još 7 dana da pogledate kako izgleda Zdravlje u čaši
Foto: Zavičajni muzej Vrnjačke Banje

Vrnjačka banja u glavnom gradu

OTVORENA IZLOŽBA U ETNOGRAFSKOM MUZEJU U BEOGRADU: Imate još 7 dana da pogledate kako izgleda Zdravlje u čaši

Beograd -

Izložba "Zdravlje u čaši“ Zavičajnog muzeja iz Vrnjačke Banje otvorena je u Etnografskom muzeju u Beogradu, a specifična zbirka banjskih čaša može da se pogleda do 15. avgusta.

- Prva analiza mineralne vode urađena je 1835. godine i uradio ju je baron Herderšić. On je okarakterisao vrnjačke vode kao veoma slične Karlovim Varima. Te vode su čudotvorne i danas, a na izložbi smo prikazali istorijat Vrnjačke Banje, upravo kroz banjske čaše. Prve čaše su bile upravo čaše iz Karlovih Vari, a kasnije Vrnjačka Banja, kada je već postala mondenska banja, počela je da izrađuje i svoje čaše, kaže autorka postavke Jelena Borović Dimić.

Po njenim rečima, zbirka čaša vrnjačkog muzeja broji 44 primerka, trinaest porcelanskih, dvadeset jednu staklenu, dve metalne (jednu na sklapanje, a druga je pljosnata), kao i osam plastičnih.

Interesantno je da je u Vrnjačkoj Banji, koja je lane proslavila 150 godina rada u kontinentalnom turizmu, početkom 20. veka bilo razvijeno posebno zanimanje - dodavačica vode, tako što su na dva izvorišta vodu posetiocima pružale devojke ili mlade žene obučene u bele mantile i suknje ili pantalone, povezane belim maramama i u belim čizmama.

(Kurir.rs/J.S)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track