GOTOVI KARAĐORĐEVA ULICA I TOPLIČIN VENAC: Park, pešačka zona, dečje igralište i pametne klupe
Foto: Ana Paunković

gotovo

GOTOVI KARAĐORĐEVA ULICA I TOPLIČIN VENAC: Park, pešačka zona, dečje igralište i pametne klupe

Beograd -

Konačno: Posle rekonstrukcije, tokom koje su urađene potpuno nova

infrastruktura i pešačka zona, za saobraćaj u oba smera puštene su dve značajne beogradske ulice

Posle višemesečne rekonstrukcije, tokom koje je urađena potpuno nova infrastruktura i pešačka zona, juče je za saobraćaj u oba smera otvorena Karađorđeva ulica, a nakon radova je novim sjajem zasijao i Topličin venac i park Vojvode Vuka!

foto: Ana Paunković

Radovi su obuhvatali rekonstrukciju dela Karađorđeve ulice, od Brankovog mosta do raskrsnice sa Pariskom ulicom, kao i tramvajskih koloseka od Brankovog mosta do tramvajske okretnice kod Kalemegdana.

Mnoge prednosti  za građane... Karađorđeva ulica
Mnoge prednosti za građane... Karađorđeva ulica foto: Ana Paunković

Nova tramvajska pruga

Na potezu dužine 682 metra izgrađena je nova tramvajska pruga i kontaktna mreža do Kalemegdana, saobraćajnica do Pariske je rekonstruisana, a trotoari će biti prošireni i popločani novim zastorom. Karađorđeva ulica sada u sredini ima saobraćajnu traku za tramvaj i javni prevoz putnika, dok je sa svake strane izgrađena po jedna saobraćajnica za svaki smer, sa trotoarima. U zoni zgrade Kapetanije izgrađena je niša za putničke autobuse, odakle će se prevoziti putnici sa turističkih brodova - od pristaništa ka centru grada.

foto: Ana Paunković

- Pre četiri-pet godina ovo je bila jedna tranzitna ulica u kojoj niko, ko nije morao, nije hteo da živi. Čađave zgrade, smog, kamioni, pruga, trotoar kojim nije moglo dvoje ljudi da prođe... Izmestili smo kamione i prugu, uradili sve fasade, a sada smo dobili i između sedam i 12 metara dodatnog prostora ispred stambenih zgrada. Napravili smo pjacete sa klupama i restoranima, a uradićemo i kej sa igralištem, teretanom, biciklistčkom stazom... Odjednom je Krađorđeva oživela! Važna nam je i jer je to prvi susret turista koji dolaze sa kruzera sa Beogradom - rekao je za Kurir zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i najavio postavljanje lifta koji će spajati Kosančićev venaca i Karađorđevu.

Koncert dečje muzike

Takođe, stanovnici Topličinog venca sada imaju novu pešačku zonu, predivan park, pametne klupe, dečje igralište, nove fasade i stabla. - Ovaj novi javni prostor biće predat građanima na upotrebu koncertom dečje muzike koji će voditi Minja Subota. Jer sve što smo uradili na uređenju grada radimo za tu decu koja ostaju iza nas - poručio je Vesić.

Odmaraće i  puniti telefone... Pametna klupa
Odmaraće i puniti telefone... Pametna klupafoto: Ana Paunković

Završena je rekonstrukcija i uređenje u okviru postojeće regulacije delova ulica Topličin venac, Vuka Karadžića, Cara Lazara, Carice Milice i Čubrine, a uređenjem ovog prostora se povezuju pešačka zona Knez Mihailove ulice i Kosančićevog venca.

Park vojvode Vuka OTVORENA LETNJA POZORNICA

foto: Ana Paunković

Park vojvode Vuka, između ulica Topličin venac, Vuka Karadžića, Cara Lazara i Carice Milice posle rekonstrukcije zasijao je novim sjajem. Radovi podrazumevaju kompletnu obnovu svih staza, platoa, stepeništa, dečjeg igrališta, zelene površine, a postavljene su i tri pametne klupe. Uređenje je obuhvatilo površinu od 3.800 kvadratnih metara, a nova letnja pozornica koja se nalazi u sklopu centralnog platoa, izdignuta je 30-50 cm iznad platoa i okolnog terena i obrađena svetlocrvenim granitom.

Kurir.rs/Jelena Pronić Foto: Ana Paunković

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track