MONAHINJE IZ GRČKE ZBRINULE SRBE IZ OLUJE: Radojičić primio sestrinstvo i monahe koji su negovali 1.500 dece i odraslih izbeglih iz rata (FOTO)
Foto: Kurir.rs/Beoinfo

humanost na delu

MONAHINJE IZ GRČKE ZBRINULE SRBE IZ OLUJE: Radojičić primio sestrinstvo i monahe koji su negovali 1.500 dece i odraslih izbeglih iz rata (FOTO)

Beograd -

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić ugostio je danas u Starom dvoru četrdeset monahinja i četiri jeromonaha iz manastira "Svete Lidije Filipljanke”, koji se nalazi u grčkom mestu Asprovalta.

Radojičić je zahvalio na ovoj poseti i naglasio da Srbija nikad neće zaboraviti nesebičnu ljubav prema srpskom narodu kada su monahinje primile više od 1.000 izbegle srpske dece 1995. godine tokom akcije "Oluja” i napravile srpsku školu, krštavale ih i odgajale.

– Bio sam upoznat sa vašim velikim delima i zbog toga mi je još draže što se danas susrećemo. To što ste uradili za naš narod u najtežim trenucima, nikada se ne zaboravlja. Reči nisu dovoljne da opišu našu zahvalnost za vaša plemenita dela i milosrđe koje ste pokazali prema nama, rekao je gradonačelnik i dodao da mu je drago što ima priliku da jača srpsko-grčko prijateljstvo.

foto: Kurir.rs/Beoinfo

On je poručio da su Beograd i Srbija njihov drugi dom, gde su uvek dobrodošli.

– Mnogo divnih trenutaka sam doživeo u Grčkoj, na gori Atos u manastiru Hilandar i uvek se radujem kada ponovo dobijem priliku da tamo otputujem. Stoga se nadam da ćemo nastaviti da razvijamo naše bratske odnose i da ćemo se još posećivati i pomagati. I vama i nama želim još mnogo dobrih dela koja će nastati iz velike ljubavi i uz Božju pomoć, rekao je gradonačelnik.

Arhimandrit Nikanor je rekao da im je velika čast što su lepo prihvaćeni u Srbiji, gde su posetili Vladu Republike Srbije, srpskog prestolonaslednika, srpskog patrijarha i Patrijaršiju, srpske manastire i crkve.

foto: Kurir.rs/Beoinfo

– Prihvatanje i odgajanje srpske dece započeo je pokojni arhimandrit Teofil, a mi smo njegovo delo nastavili. Učio nas je da ne treba da govorimo samo o ljudima, narodima i bratstvu. nego da to pokažemo na delu i u praksi. Otac Teofil je odmah po stradanju srpskog naroda osmislio program kako bi srpska deca dolazila i bila pod patronatom sestara manastira "Svete Lidije Filipljanke”, rekao je arhimandrit Nikanor i dodao da su oni tu da pomognu kad god je to potrebno pravoslavnim narodima.

Arhimandrit je napomenuo da su u obilasku Beograda zapazili da grad veoma lepo izgleda, da su parkovi uređeni i čisti, kao i da se u njemu mnogo gradi.

– Grad se razvija veoma uspešno, ali smo upoznali i vas i videli vašu ljubav prema ljudima i Bogu. Želimo vam mnogo godina života i da mnogo godina budete na čelu grada Beograda, jer će tako sigurno srpski narod ići pravim putem, rekao je arhimandrit Nikanor.

foto: Kurir.rs/Beoinfo

Gradonačelnik je darovan ikonom "Svete Lidije” iz ovog manastira i jednim delom iz njihove štamparije, kao i poklonom manastira "Svete Trojice” ispod Olimpa. Grad Beograd je bratstvu i sestrinstvu manastira poklonio grafiku Beograda, koju je naslikao naš veliki umetnik Momo Kapor, a zatim su monahinje otpevale jednu srpsku narodnu pesmu.

Sestrinstvo manastira je poznato po svom humanitarnom radu, a u okviru manastira smeštena je jedna od najvećih humanitarnih organizacija u Grčkoj.

Takođe, pri manastiru deluje crkvena televizija s nacionalnom frekvencijom, najveća štamparija u Grčkoj, u kojoj su se svojevremeno besplatno štampale knjige o Kosovu i Metohiji sa fotografijama spaljenih srpskih manastira i crkava, pod nazivom "Raspeto Kosovo”.

foto: Kurir.rs/Beoinfo

Za vreme trajanja akcije "Oluja”, one su primile 1.500 ljudi i dece u manastir i tamo krstile više od hiljadu srpskih učenika, tako da one danas imaju u proseku oko 30 srpskih kumića koje su krstile. Otvorile su prvu srpsku školu u koju su pre podne išla grčka deca, a po podne srpska. Ovaj manastir je jedinstven i po tome što imaju posebne uniforme.

1 / 6 Foto: Kurir.rs/Beoinfo

(Kurir.rs/Beoinfo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track