NIKAD NEMA SLOBODNIH VOZILA, KAKO SU TAKSISTI UGROŽENI: Tviteraši besni, smatraju da su protesti čisto bahaćenje, a evo šta im odgovaraju štrajkači (FOTO, VIDEO)
Foto: Kurir

peti dan štrajka taksista

NIKAD NEMA SLOBODNIH VOZILA, KAKO SU TAKSISTI UGROŽENI: Tviteraši besni, smatraju da su protesti čisto bahaćenje, a evo šta im odgovaraju štrajkači (FOTO, VIDEO)

Beograd -

Protesti taksista već pet dana parališu prestonicu. I dok vozači taksija tvrde da protestvuju zbog "nesprovođenja zakona i pada prometa do čak 50 odsto usled nelojalne i nelegalne konkurencije koja im otima posao", građani na društvenim mrežama se pitaju "kako to kad god zovem taksi, nema slobodnog vozila, a ne daj bože još i kiša da pada".

Građani su besni jer im se vrlo često događa da ne mogu dobiti taksi slobodno vozilo, bez obzira da li to pokušavaju putem poziva na kol-centra taksi udruženja ili jednostavno na ulici, na popularnu "kvaku".

- Svaki put kada sam pozvala taksi poslednja tri meseca dobijala sam vožnju iz trećeg puta, jer nema vozila, je l' može neko da mi objasni kako su oni ugroženi?, pita se jedna sugrađanka na Tviteru.

U vanrednim situacijama je, prema rečima jednog tviteraša, tek izazov dobiti slobodan taksi.

- Broj taksija je ograničen na suludo nizak nivo, pa u špicevima po više od pola sata nemate slobodan taksi. Taksi usluga se planira u odnosu na vrh tražnje, a ne da kada padne kiša, ne možeš videti slobodan taksi, mišljenja je jedan tviteraš.

Poboljšanje usluge i "čišćenje mangupa u svojim redovima", nešto je što su građani predložili kao rešenje problema, ali ipak glavni problem im predstavlja nedovoljan broj vozila, jer su često nedostupni, iako tvrde "da im nelegalna konkurencija uzima promet".

- Niko mi još nije dao odgovor zašto taksisti ne poboljšaju uslugu. Gledam slike protesta i vidim svakakva vozila po pitanju stanja i godišta, dok kod drugih znaš šta ćeš dobiti za svoj novac. Tu je glavna razlika, piše još jedan tviteraš.

Međutim, Aleksandar Bijelić predsednik Saveza taksi udruženja Srbije kaže za da je glavni razlog kašnjenja na adrese veliki broj ulica koje se rekonstruišu.

Kako dodaje, postoje delovi dana kada je manja potražnja za vozilima, i kada je manje vozila na ulicama, ali i "da je u većini dana, broj taksija vozila dovoljan".

1 / 8 Foto: Tanjug/Bojan Stekić

- U vršnim periodima ima mnogo više posla. U jutarnjem špicu od pola sedam do deset sati i u popodnevnom špicu od 12.00 do 18.00 prisutan je veliki broj taksi vozača, ističe Bijelić i dodaje da nigde u svetu, pa ni kod nas, nije regulisano kada će ko raditi i da se vozačima određuje vreme kada mogu da voze.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track