Najnovije vesti

KINESKI HAJGER: Kasni isporuka autobusa, izvinjavamo se Beograđanima
Foto: Kurir

stiglo prvih 30

KINESKI HAJGER: Kasni isporuka autobusa, izvinjavamo se Beograđanima

Beograd

BEOGRAD - Kineska kompanija "Hajger" saopštila je danas da će doći do kašnjenja u isporuci jednog dela ugovorenih gradskih autobusa i zbog toga uputila izvinjenje Beograđanima.

 

Do kašnjenja je, kako je saopštila kompanija, došlo jer su zbog primene novih ekoloških standarda u EU, proizvođači motora kasnili s početkom proizvodnje najnovijih "EURO 6 step D motora", odnosno zbog zastoja u proizvodnji motora za evropsko tržište.

 

1 / 4 Foto: Kurir

 

"Proizvođači dizel motora imali su ograničen rok do 1. septembra ove godine za prilagođavanje proizvodnje najnovijim normativima ''EURO 6'' što je dovelo do kašnjenja u isporuci motora", kaže u saopštenju predstavnik kompanije Hajger u Srbiji Aleksandar Tomašević.

GSP: Naplatićemo 1,46 miliona evra penala od Hajgera

 

Generalni direktor GSP Beograd Radiša Momčilović izjavio je da će to preduzeće naplatiti penale u iznosu od 1,46 miliona evra kineskoj kompaniji "Hajger" zbog kašnjenja u isporuci jednog broja autobusa.

Momčilović je naveo da je danas istekao rok za isporuku novih 174 autobusa od strane "Hajgera".

"Isporučen je prvi lot autobusa, a od dobavljača smo obavešteni da će isporuka ostalih autobusa kasniti zbog zastoja u proizvodnji motora za evropsko tržište", naveo je Momčilović u pisanoj izjavi.

Kako navodi, do kašnjenja je došlo zbog primene najnovijih ekoloških standarda u proizvodnji automobilskih motora u EU po kojima svi motori moraju da imaju oznaku "EURO 6 step D" od 1. septembra ove godine, odnosno zbog te promene kineski proizvođač nije imao dovoljno novih motora po standardima EU da ugradi u autobuse i zato isporuka kasni.

"GSP će pristupiti primeni odredbi Ugovora i naplatiće penale za sve neisporučene autobuse u predviđenom roku", istakao je Momčilović.

On je naveo da će GSP danas naplatiti penale u iznosu od 1,46 miliona evra za ostatak autobusa koji nisu isporučeni u predviđenom roku. "Moja obaveza je da štitim interese GSP-a i Grada, a u ugovoru jasno stoji da se penali naplaćuju ako se zakasni sa isporukom autobusa", rekako je Momčilović.

On je izrazio nadu da će se proizvodnja motora za autobuse stabilizovati i da neće biti sličnih kašnjenjenja u budućnosti, te da će svih 174 novih autobusa biti na ulicama do 30. novembra ove godine kako je, naveo je, kompanija "Hajger" obećala.

"Kompanija 'Hajger' je jedna od najvećih svetskih kompanija, razumemo da je nedostatak novih motora činjenica na koju nisu mogli da utiču; ali držimo se u potpunosti ugovora koji smo potpisali i zato danas naplaćujemo penale", rekao je Momčilović.

U saopštenju se navodi da je u prvom "lotu" kompanija na vreme isporučila prvih 30 autobusa izrađenih sa motorima po najnovijem standardu "EURO 6 Step D".

 

Iako "Hajger" neće moći da isporuči sve autobuse u ugovorenom roku do danas, 8. oktobra, kompanija navodi da će autobusi sukcesivno stizati i biti isporuceni GSP Beogradu najkasnije do 30. novembra.

 

Stiglo prvih 30 autobusa
Stiglo prvih 30 autobusafoto: Kurir

Kompanija navodi da je uložila maksimalne napore da do kašnjenja ne dođe, ali da na otežane faktore nije mogla da utiče.

 

"Iako je kašnjenje nastalo iz objektivnih razloga, kompanija ''Hajger'' će poštovati sve principe korektnog poslovnog odnosa u skladu sa Ugovorom koji je potpisan sa firmom GSP Beograd i Gradom Beogradom", stoji u saopštenju.

 

"Želimo da nađemo način i građanima Beograda nadoknadimo štetu koja je nastala usled kašnjenja, i da pokažemo da Grad, bez obzira na sve probleme koji mogu da se jave na tržištu uvek moze racunati na ''Hajger'' kao profesionalnog i odgovornog kooperanta", navodi se u saopštenju.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Kurir)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...