Najnovije vesti

ZADUŽIO SVOJU DOMOVINU: Dačić i Čavušoglu otkrili spomen-ploču u Beogradu ubijenom turskom ambasadoru u SFRJ
Foto: Beoinfo

na uglu Resavske ulice i Bulevara kralja Aleksandra

ZADUŽIO SVOJU DOMOVINU: Dačić i Čavušoglu otkrili spomen-ploču u Beogradu ubijenom turskom ambasadoru u SFRJ

Beograd

BEOGRAD - Ministri spoljnih poslova Srbije i Turske Ivica Dačić i Mevlut Čavušoglu otkrili su danas u Beogradu spomen-ploču ubijenom turskom amabasadoru u nekadašnjoj SFRJ Galipu Balkaru, na uglu Resavske ulice i Bulevara kralja Aleksandra (tadašnjih ulica General Ždanove i Bulevara revolucije), mestu gde je 9. marta 1983. godine smrtno ranjen.

 

Nakon otkrivanja spome-ploče na kojoj na engleskom i srpskom piše: "U znak sećanja na njegovu ekselenciju Galipa Balkara, ambasadora Republike Turske u Beogradu, ubijenog u terorističkom napadu na ovom mestu 9. marta 1983. godine i na studenta Željka Milivojevića, koji je poginuo hrabro se suprotstavljajući teroristima".

 

foto: Beoinfo

Ubijenom ambasadoru, ministri, predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević i okupljeni građani, odali su počast i minutom ćutanja.

 

Ministar Dačić kazao je da se otkrivanjem spomen-ploče trajno odaje pošta kolegi diplomati, kao i da se danas, u znak sećanja, čini ono što je trebalo davno učiniti. Navodeći da je Balkar izgubio život u Beogradu, on je kazao da je toga dana Srbija postala neposredni svedok stravičnog akta nasilja.

 

"Upisujemo ime Galipa Balkara u večnu knjigu onih diplomata koji su sopstvenom žrtvom zadužili svoju domovinu", kazao je Dačić, dodajući da je tog 9. marta nemili događaj ugrozio i živote drugih Beograđana.

 

Istakao je da se ne sme zaboraviti pukovnik Slobodan Brajović, kao ni Zorica Zolotić i student Željko Milivojević, koji su se suprotstavili napadačima pokušavajući da ih savladaju.

 

Naglasivši posebno ulogu studenta Milivojevića, Dačić je kazao da je žrtva tog mladića bila oličenje kolektivnog duha i našeg naroda i naše zemlje, kao i da najbolje oslikava da Beograđane nije tako jednostavno uplašiti terorom i strahom.

 

foto: Beoinfo

"Danas, 36 godina nakon nemilog događaja odavanjem pošte Galipu Balkaru naša država i naš narod još jednom nedvosmisleno osuđuje svaki pokušaj ekstremizma kao i svaki vid unošenja nemira i destabilizacije. Ovim danom i činom ukazujemo na važnost odsustva nasilja, ali i na značaj mirnog prevazilaženja razmirica", istakao je Dačić.

 

Turski ministar spoljnih poslova Čavušoglu zahvalio je Srbiji i srpskim vlastima na tome što su i 1983. godine bili a i sada su protiv terorizma.

 

Čavušoglu je zahvalio i ministru Dačiću, za kojeg je naveo da je njegov "prijatelj i brat", koji je dao doprinos da se postavi ploča ubijenom turskom diplomati, i istakao da će se Turska boriti protiv svakog vida terorizma bez obzira na ideologiju koju ima u svojoj osnovi.

 

"Naš Galip Balkar, koji je vršio dužnost ambasadora u Beogradu od 1981. do 1983. godine, ubijen je na ovom mestu od terorističke organizacije 'Izvršitelji pravde za jermenski genocid'. Ono što ne smenmo zaboraviti jeste da je život izgubio i student Željko Milivojević koji se herojski suprotstavio, a ubijen je nešto kasnije", rekao je Čavušoglu.

 

foto: Beoinfo

On je podsetio da je tog dana ubijen i vozač ambasadora Nedžad Kaja.

Govoreći o ubijenom ambasadoru Balkaru, rekao je da se radi o diplomati i čoveku kojeg je narod voleo i dodao da je upravo to karakter koji je sastavni deo svakog turskog diplomate.

 

"Želja nam je bila da se okupimo i odamo počast našim žrtvama", rekao je Čavušoglu.

 

Ubistvo turskog ambasadora u Beogradu Galipa Balkara, 9. marta 1983. godine, bio je prvi i jedini slučaj međunarodnog terorizma u Beogradu i bivšoj SFRJ.

 

foto: Beoinfo

Dvojica jermenskih atentatora, Haručion Krikor Levonijan (23) i Rafi Aleksander el Bekijan (21), sačekali su tog dana u 11 časova kod semafora na uglu Ulice generala Ždanova i Bulevara revolucije, "mercedes" turske ambasade.

 

Levonijan je ispalio tri hica u ambasadora, a El Bekijan je samo jednim zrnom pogodio vozača Nedžata Kaju.

 

Atentatori su krenuli da beže, a za njima su potrčali građani.

Levonijana je pokušao da zadrži pukovnik u penziji Slobodan Brajović, međutim atentator se otrgao i ispalio dva hica u Brajovića, od kojih ga je jedan pogodio, dok je drugi metak pogodio prolaznicu Zoricu Zolotić.

Za El Bekijanom su potrčala trojica prolaznika - student Željko Milivojević, Borislav Jovanović i Srećko Bugarski.

 

U jednom trenutku, El Bekijan se okrenuo i u Pionirskom parku sa tri hica ubio studenta Milivojevića.

 

Ambasador Balkar umro je u bolnici, dva dana posle atentata, 11. marta.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...