BEOGRAĐANIN PROSLAVIO 100. ROĐENDAN, A ZA MLADE IMA POSEBNU PORUKU: Deka Živorad obožava slatkiše, svakog jutra radi vežbe, pa 3 sata provodi na suncu
Foto: Printscreen/N1

kod lekara ne ide

BEOGRAĐANIN PROSLAVIO 100. ROĐENDAN, A ZA MLADE IMA POSEBNU PORUKU: Deka Živorad obožava slatkiše, svakog jutra radi vežbe, pa 3 sata provodi na suncu

Beograd -

Beograđanin Živorad Marković napunio je u sredu 100 godina, a mladima je poručio da ne postoji recept za dug život, već da budu disciplinovani, da rade i da sa svojim radom lepo žive.

Puna trpeza slatkiša i đakonija u domu Živorada Markovića za njegov 100. rođendan. A on priznaje da ga dobar apetit i dalje drži i da voli da jede slatkiše, kako nekada tako i sada. Za dug život kaže da nema recept, normalno je živeo, nikada nije mislio na godine, kod lekara ne ide, radio je, ali se i odmarao i družio. Ipak, nije pušio niti pio alkohol.

Godine ga ne sprečavaju da i dalje vodi aktivan život i bude u pokretu.

foto: Printscreen/N1

"Izjutra obavim fiskulturne radnje, ručne proste vežbe. Onda u 10 sati obično izlazim i pravim krugove, otprilike nekada prođem pet mesnih zajednica, nekada tri, nekada dve. Leti kada je lepo vreme i uveče izađem sat i po, dva sata. Uvek sam u hodu. Idem na pijac, idem u prodavnice, kupujem, nosim i to dobro nosim", opisuje slavljenik svoj dan.

Kao što ne odustaje od slatkiša, tako ne odustaje od ni od sunčanja.

"Mislim da mi je sunce mnogo doprinelo ovim godinama, ja po pet sati mogu da ležim i ležim na suncu. Ne mogu da vam pokažem - crn sam. Do pre dve godine odlazio sam u komšiluk na Bežanijskoj kosi od 10 do tri sata na suncu, posle se malo tuširam i izađem da malo prošetam. Tamo uglavnom ležim i malo trčkaram. Svaki put potrčim, par stotina metara", otkrio je Marković.

Kaže da društvo vršnjaka više nema, i da je od 24 kolege koji su se 1970. uselili u zgradu, on ostao jedini.

"Na ulazu nemam nijednog muškog partnera. Ja sam jedini od 24 koji smo se uselili negde novembra, decembra 1970. godine. Ja sam jedini ostao, a ima šest žena, ondašnjih supruga", kaže Marković.

foto: Shutterstock

Govoreći o životu nekada i sad, kaže da je velika razlika i to vidi po svojim unukama, koje rade po ceo dan i zauzete su, bez vremena za odmor.

Unuka Anđelka nedavno ga je provozala po Beogradu da vidi šta se sve u njemu promenilo.

I za kraj, poručuje da ne zna dokle će da živi, niti ga interesuje, a mladima poručuje da budu disciplinovani, da rade, da budu mirni, tolerantni, da se druže i da lepo žive.

"Da rade i sa radom da lepo žive", ističe ovaj stogodišnjak.

(Kurir.rs/N1/Foto: Printscreen, N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track