RESTAURATORI UGOSTILI KURIR: Zalutali metak ostao u Pobedniku! Posle obnove simbol će Beograđanima biti vraćen bez promena ili modifikacija u izgledu
Foto: Nemanja Nikolić

Vizita

RESTAURATORI UGOSTILI KURIR: Zalutali metak ostao u Pobedniku! Posle obnove simbol će Beograđanima biti vraćen bez promena ili modifikacija u izgledu

Beograd -

Plan rada: Boja patine biće slična sadašnjoj, mač na skulpturi biće vraćen u ležište, a sada rasklimatani orao biće spojen varom za šaku, poručuju iz ateljea vajara Zorana Kuzmanovića

Beogradski Pobednik i dalje je pored Dunava, ali sada u ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića u Smederevu, koji poručuje da će nakon restauracije Beograđanima biti vraćen simbol onakvog kakvog ga znaju - bez promena ili modifikacija u izgledu.

Kuzmanović objašnjava da je narušena statička sigurnosti skulpture, tj. problematično vezivanje spomenika za postament dovelo je do neophodnosti restauracije. Naime, kada je Pobednik postavljen, nisu postojale nerđajuće legure čelika, pa je postament bio izrađen od običnog gvožđa, koje lako korodira, dok su sajle koje su pričvršćivale skulpturu potpuno pukle.

- Boja patine biće veoma slična sadašnjoj boji zato što nije poenta da napravimo veliku razliku od onoga što nas asocira na Pobednika. Imam dosta iskustva u restauraciji skulptura, ali ova je specifična po statičkim propustima koji su napravljeni prilikom samog postavljanja spomenika, kao i upotreba lošeg materijala. Posle ovih ozbiljnih zahvata spomenik će moći da stoji dosta duži period nego dosad - naglasio je Kuzmanović reporterima Kurira koji su obišli atelje u kome je smešten Pobednik.

Kuzmanović je ocenio da način na koji je izrađena ova skulptura sličan današnjem načinu izrade, ali da ima razlika u tehnološkom smislu.

- Glavna razlika je u spajanju elemenata, pošto se skulptura odliva iz delova. U ono vreme, kada je izrađen Pobednik, nisu postojale tehnike zavarivanja, tako da su svi delovi spojeni zakovicama, tj. šrafovima - istakao je Kuzmanović i dodao da mu je velika čast da radi na ovoj skulpturi, čija je umetnička vrednost ogromna.

Nevenka Novaković, arhitekta-konzervator iz Zavoda za zaštitu spomenika grada Beograda, navela je da se, paralelno sa radovima na skulpturi, u radionici obavljaju i radovi na samom stubu i postamentu.

- Na Pobedniku neće biti nikakvih alteracija i modifikacija, takve intervencije nisu dozvoljene i krivično su kažnjive. Očekujemo da nađemo bar jedan metak unutar Pobednika pošto na vratu ima rupa, a pozadi je samo nabubrelo i metak nije izašao - navela je ona.

Iz Zavoda za zaštitu spomenika poručuju da će konstrukcija za spomenik biti urađena od nerđajućeg konstruktivnog čelika. Planirano je pričvršćivanje rasklimanih delova na skulpturi, popravljanje forme skulpture na mestima gde su nastala ulubljenja i prodori u bronzi od metaka i gelera. Takođe, mač na skulpturi biće vraćen u ležište, a sada rasklimani orao biće spojen odgovarajućim zavarom za šaku.

Iznenađenje

NADGROBNI SPOMENIK NAĐEN U POSTAMENTU

Arhitekta-konzervator Nevenka Novaković otkriva da je nakon skidanja Pobednika, na njegovoj spojnici sa stubom pronađen ispis na kamenu, tj. deo nekog nadgrobnog spomenika koji možda potiče sa groblja na Tašmajdanu:

- U vreme gradnje Beogradske tvrđave bilo je uobičajeno da se delovi starih spomenika praktično recikliraju i upotrebljavaju za ponovnu gradnju. Iznenađenje je, međutim, što je to i na Pobedniku, očekivali smo da su materijali za njegovu gradnju nabavljani isključivo za tu namenu.

foto: Nemanja Nikolić

Kurir.rs / Nevena Tomašević

Foto: Nemanja Nikolić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track