SENZACIONALNO, SKINUTA OZNAKA STROGO POVERLJIVO: Rusi objavili tajna dokumenta o oslobađanju Beograda
Foto: Ministarstvo odbrane Rusije

veliki jubilej, 75. godišnjica oslobođenja prestonice

SENZACIONALNO, SKINUTA OZNAKA STROGO POVERLJIVO: Rusi objavili tajna dokumenta o oslobađanju Beograda

Beograd -

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je deklasifikovane dokumente o oslobađanju Beograda, iz kojih se može saznati da su nemačke trupe nameravale da raznesu sve najvažnije elemente gradske infrastrukture i kulturne objekte.

Beogradska strateška ofanzivna operacija završila se pre 75 godina, 20. oktobra 1944. godine.

foto: Ministarstvo odbrane Rusije

OVDE MOŽETE POGLEDATI DOKUMENTA SA KOJIH JE SKINUTA OZNAKA TAJNOSTI

„Pre ofanzive na Beograd dobijene su informacije da je nacistička komanda nameravala da glavni grad Jugoslavije pretvori u ruševine. Za uništenje su bile pripremljene zgrade vlade i administracije, istorijski spomenici, tvrđava, vodovodna i kanalizaciona mreža, elektrana i rečna luka“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

O epizodama oluje i deminiranja hotela „Albanija“ i tvrđave Kalemegdan može se čitati u dnevniku ratnih dejstava 11. odvojene jurišne inženjersko-deminerske brigade.

foto: Ministarstvo odbrane Rusije

„Nemci su oštetili naš tenk pre nego što je bitka završena, a stanovnici grada su ovaj tenk ukrasili cvećem, raznobojnim trakama i na njemu napisali: ’Živeo maršal Staljin, živeo maršal Tito!‘“, citira Ministarstvo odbrane Rusije politički izveštaj 57. Armije Trećeg ukrajinskog fronta.

(Kurir.rs/Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track