Najnovije vesti

NA TRGU REPUBLIKE POSTAVLJENA SPOMEN-PLOČA CRVENOARMEJCIMA KOJI SU OSLOBODILI GRAD: Na otkrivanju ruski ambasador Harčenko i zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Gruškov (FOTO)
Foto: Beoinfo

75. godina od oslobođenja beograda

NA TRGU REPUBLIKE POSTAVLJENA SPOMEN-PLOČA CRVENOARMEJCIMA KOJI SU OSLOBODILI GRAD: Na otkrivanju ruski ambasador Harčenko i zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Gruškov (FOTO)

Beograd

Na Trgu Republike u Beogradu danas je otkrivena spomen-ploča posvećena crvenoarmejcima koji su poginuli tokom oslobađanja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Otkrivanju spomen ploče, na mestu gde je 1944. godine sahranjeno 940 crvenoarmejaca, prisustvovali su zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević, ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko i zamenik ministra inostranih poslova Rusije Aleksandar Gruškov.

foto: Beoinfo

"Danas je poseban dan za Beograd. Danas slavimo 75. godina slobode, koju su zajednički izvojevali Narodno-oslobodilačka vojska Jugoslavije i naša bratska Crvena armija", rekao je Vesić.

On je podsetio da je za pobedu protiv "fašističkog okupatora" živote dalo 940 crvenoarmejaca i skoro 3.000 pripadnika Narodno-oslobodilačke vojske.

"Sećamo se svih njih i te teško stečene slobode. Njihova žrtve opominju nas koliko slobodu treba da čuvamo, i koliko ljubomorno treba da je čuvamo, kao i da pazimo da je nikada više ne izgubimo jer ne postoji ništa gore i teže od ropstva", rekao je Vesić.

foto: Beoinfo

On je naglasio da je oslobođenje Beograda zajednička pobeda Srbije i Rusije, odnosno Jugoslavije i Sovjetskog Saveza.

"I danas smo zajedno, kao što smo bili zajedno pre 75 godina", rekao je Vesić.

Dodao je da je prilikom rekonstrukcije Trga republike predvođeno da se, na mestu gde se od 1944. do 1954. nalazilo groblje poginulih crvenoarmejaca, postavi obeležje u znak sećanja na stradale crvenoarmejce i zajedničku pobedu snaga dve zemlje u Drugom svetskom ratu.

foto: Beoinfo

On je podsetio da su tela 940 crvenoarmejaca, koji su tu bili sahanjeni, 1954. godine preneta na Groblje oslobodilaca Beograda, "da tamo počivaju zajedno sa braćam partizanima, s kojima su oslobađali Beograd".

Vesić je zahvalio prijateljima iz Rusije jer zajedno s nama slave ovaj dan koji je, kako je istakao, jedan od najvažnijih dana u našoj istoriji.

"Pobeda koju smo tada izvojevali je zajednička pobeda", naglasio je Vesić.

Ruski ambasador čestitao je Srbiji i srpskom narodu, ali i svojoj zemlji, na oslobođenju Beograda.

"Ovo je izvanredan dan. Na ovom trgu bile su najteže borbe za oslobođenje Beograda. Rezultat toga je da je čitav grad oslobođen, da je vraćena slobodarska tradicija. Ovo mesto postalo je takozvano 'mesto kod konja', mesto slobodnog druženja, slobode i slobodarske tradicije", rekao je Bocan Harčenko.

foto: Beoinfo

On je zahvalio rukovodstvu Srbije i Grada Beograda na postavljanju spomen-ploče na Trgu republike.

"Spomen-ploča je još jedno obeležje naše zajedničke borbe i čuvaće sećanje na naše heroje. Istovremeno, biće podsticaj za budućnost i suprotstavljanje falsifikovanju i reviziji istorije", rekao je ambasador.

Osvrnuo se i na jučerašnju posetu premijera Rusije Dmitrija Medvedeva Srbiji i zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i predsednici Vlade Ani Brnabić na "izvanrednoj organizaciji posete".

Na otkrivenoj spomen ploči napisano je: "Na ovom mestu se nalazilo spomen-obeležje i grobnica crvenoarmejaca poginulih u borbama za oslobođenje Beograda 1944. godine. Posmrtni ostaci crvenoarmejaca su preneti na Groblje oslobodilaca Beograda, koje je svečano otvoreno na desetogodišnjicu osobođenja grada, 20. oktobra, 1954. godine".

Događaju su prisustvovali zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović i pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...