GREJNA SEZONA POČELA JE 15. OKTOBRA, A NAPOLJU JE LETO: Beograđani se nadaju umanjenim računima za grejanje! Hoće li biti tako?
Foto: Shutterstock

toplane već uštedele zbog 10 i više toplih dana

GREJNA SEZONA POČELA JE 15. OKTOBRA, A NAPOLJU JE LETO: Beograđani se nadaju umanjenim računima za grejanje! Hoće li biti tako?

Beograd -

BEOGRAD - Zvanična grejna sezona startovala je 15. oktobra, međutim, u prethodnih deset dana radijatori u stanovima još nisu bili topli. To će se nastaviti barem do ponedeljka, a možda i duže.

Prekid grejanja vrši se kada temperature spoljašnjeg vazduha više od 15 stepeni Celzijusa traju duže od dva sata. Ponovna isporuka toplotne energije započinje kada je temperatura spoljašnjeg vazduha 12 stepeni Celzijusa ili niža, ali prekid isporuke toplotne energije ne može biti kraći od četiri sata - stoji u Odluci o snabdevanju toplotnom energijom, objavio je Lobi-info.

Postoji i dodatni član u ovoj Odluci koji omogućava da se grejanje potpuno obustavi u grejnom danu, što je često prethodnih dana u Beogradu.

Isporuka toplotne energije u grejnom danu se ne vrši uopšte kada temperature spoljašnjeg vazduha više od 15 stepeni Celzijusa traju duže od 10 sati i kada je u vremenu između 6.00 i 9.00 temperatura spoljašnjeg vazduha viša od 12 stepeni Celzijusa

S obzirom da grejanja možda neće biti ni do kraja oktobra, sugrađani su se raspitivali da li će zato biti umanjeni računi za grejanje u ovom mesecu.

- Nije predviđeno umanjnjenje cene po ovom osnovu, do umanjenja može doći samo ako imamo veliki kvar koji nismo u roku otklonili. Nema umanjenja, baš kao što nema ni povećanih računa kada zbog jakih zima imamo tokom dužeg perioda grejanje 24 sata rekla je za Beogradsku hroniku RTS, Ivana Kalanja iz “Beogradskih elektrana”.

Ipak, Kalanja je dodala, da ako Grad Beograd, donese bilo kakvu drugu odluku po ovom pitanju, “Beogradske elektrane” će postupiti po toj odluci.

(Kurir.rs/Lobi-info/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja