Najnovije vesti

3.000 STANOVA ZIDA SE U DOBANOVCIMA: Gradi se grad u gradu, tu će biti industrijski park, radnje, 3 vrtića, škola, klinika
Foto: Google Earth Printscreen

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda

3.000 STANOVA ZIDA SE U DOBANOVCIMA: Gradi se grad u gradu, tu će biti industrijski park, radnje, 3 vrtića, škola, klinika

Beograd

Na rani javni uvid stavljen Plan detaljne regulacije kompleksa Singidunum

BEOGRAD -  Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio je na rani javni uvid Plan detaljne regulacije kompleksa Singidunum.

Kompleks Singidunum, sudeći po veličini i sadržajima, biće pravi "grad u malom". Planiran na površini od 220 hektara u katastarskoj opštini Dobanovci u okviru Opštine Surčin, Singidunum će imati sve odlike takozvanog "satelitskog grada" - stambenog kompleksa u blizini industrijske zone, s obzirom da će obuhvatati industrijski park, stambeno-poslovni centar, vrtiće, školu, kliniku, prenosi eKapija.

Procenjeni broj zaposlenih u svim sektorima budućeg kompleksa je oko 9.700, a za oko 30 odsto zaposlenih biće potrebno obezbediti stambene jedinice u neposrednoj blizini, što iznosi 3.000 stambenih jedinica na ukupno 300.000 m2. za oko 9.000 stanovnika.

U okviru plana, površine javnih namena rezervisane su za mrežu saobraćajnica, infrastrukturu, dečije ustanove, zdravstveni centar, osnovnu školu i kanalsku mrežu, dok površine takozvanih ostalih namena podrazumevaju zonu privrednog parka, površine za komercijalne sadržaje i mešovite gradske centre, kao i zelene i rekreativne površine .

foto: Vladimir Šporčić

Kada je reč o objekatima za javne namene, plan kompleksa Singidunum obuhvata gradnju 3 vrtića i jednu osnovnu školu. Isto tako, planirana je i izgradnja zdravstvenog centra na 6.800 m2 zemljišta, kapaciteta između 81 i 108 bolničkih postelja (u skladu sa brojem stanovnika kompleksa Singidunum).

Što se tiče parkinga, potrebe kompleksa procenjuju se na oko 16.000 parking mesta. Kada je reč o infrastrukturi, pored rešenja pristupnih saobraćajnica autoputu Beograd-Šid i aerodromu Nikola Tesla, gradiće se i biciklističke staze do Batajničkog druma i železničke stanice Zemun polje.

S obzirom da na tom području trenutno nema javne vodovodne i kanalizacione mreže, u planu je izgradnja novih objekata vodovoda i kanalizacije

Rani javni uvid počeo je 4. novembra i traje zaključno sa 19. novembrom 2019. godine.

(Kurir.rs/Ekapija)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...