GRADONAČELNIK RADOJIČIĆ: Beograd je kandidat za zelenu prestonicu Evrope 2022. godine
Foto: Beoinfo

prestižno priznanje

GRADONAČELNIK RADOJIČIĆ: Beograd je kandidat za zelenu prestonicu Evrope 2022. godine

Beograd -

BEOGRAD - Gradonačelnik Zoran Radojičić izjavio je danas da se Beograd kandidovao za zelenu prestonicu Evrope za 2022. godinu i dodao da očekuje da će glavni grad Srbije u narednim godinama uspeti da osvoji to prestižno priznanje.

Radojičić je rekao da se za tu nagradu kandidovalo 18 gradova iz deset zemalja - četiri grada iz Poljske, tri iz Francuske i Italije, a među njima su i veliki gradovi poput Budimpešte, Liona, Sofije, Zagreba, Beograda.

"Konkurencija je jaka, ali verujem da ćemo narednih godina dostići željeno priznanje da Beograd bude zelena prestonica Evrope", rekao je Radojičić.

Kako je naveo, ove godine zelena prestonica Evrope je norveški Oslo, a sledeće godine Lisabon, glavni grad Portugalije.

"Reč je o gradovima koji posvećuju dužnu pažnju ekološkom aspektu. Ljubljana je uspela posle deset godina učestvovanja u pripremi za dobijanje priznanja, nadam se da ćemo mi uspeti ranije", istakao je on.

Kriterijumi za dobijanje priznanja su različiti, navodi, a među njima pre svega kvalitet vode, vazduha i zemljišta, kao i drugi uticaji na klimatske promene i ekologiju, efikasno korišćenje energije, korišćenje obnovljivih izvora energije, pitanje biodiverziteta itd.

"U pitanju su mnoge stvari koje se tiču zdravije sredine i zdravijeg životnog okruženja. Već naredne godine u okviru ovog takmičenja imaćemo niz aktivnosti posvećenih ekologiji u našem gradu. Meni je naravno važno da dobijemo ovu prestižnu titulu u godinama koje su pred nama, međutim, u ovom momentu mi je još važnije da smo ušli u ceo proces. Cilj je da naš grad bude zdraviji i zeleniji i verujem da ćemo uticati na poboljšanje kvaliteta života Beograđana", zaključio je gradonačelnik Beograda.

(Kurir.rs/Tanjug/Beoinfo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track