Irena Vujović: Samo ekonomski nezavisne žene mogu se odupreti nasilju u porodici
Foto: Zorana Jevtić

Irena Vujović: Samo ekonomski nezavisne žene mogu se odupreti nasilju u porodici

Beograd -

Predsednica Gradske opštine Savski venac i predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost grada Beograda Irena Vujović poručila je danas na konferenciji "Nijedna više", održanoj u Skupštini grada povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, da je ekonomsko osnaživanje jedan od ključnih faktora prevencije i zaštite od nasilja nad ženama.

-Nasilje nije problem pojedinca, već problem društva u celini i zato je važno da se o ovoj temi govori svakodnevno, a ne samo kada se obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama – kaže Irena Vujović.

foto: Zorana Jevtić

Govoreći o aktivnostima Saveta za rodnu ravnopravnost na polju ekonomskog osnaživanja žena, Vujovićeva je naglasila da se samo ekonomski nezavisne žene mogu odupreti nasilju u porodici jer je, kako je navela, ekonomska zavisnost najčešći razlog zbog kojeg žene koje trpe nasilje ostaju uz partnera.

Irena Vujović je podsetila da su se društveno-odgovorne kompanije, među kojima je i kompanija Dunav osiguranje, odazvale pozivu Saveta za rodnu ravnopravnost i primile u radni odnos nekoliko štićenica Sigurne kuće.

-Savet za rodnu ravnopravnost je sebi postavio zadatak da podstiče ekonomsko osnaživanje žena i da im kroz različite programe i edukacije pomogne da lakše dođu do zaposlenja jer one su odvažne, savesne i poseduju veliku želju da svojim radom i zalaganjem materijalno zbrinu svoje porodice – istakla je Vujovićeva.

foto: Zorana Jevtić

Ona je dodala da je uloga konferencije “Nijedna više” da se podigne svest javnosti o problemu nasilja nad ženama i pošalje jasna poruka da se nasilje ne sme tolerisati.

-Odgovorne institucije u velikom broju slučajeva uspevaju da preduprede mnoge tragične posledice. Nažalost, u malom procentu to nije slučaj jer se žrtve često i ne obrate za pomoć. Zato je cilj svih nas da ohrabrimo žene da slobodno govore o svojim problemima i zatraže pomoć, kako bi se blagovremeno reagovalo. Pomažući ženama u svakom pojedinačnom slučaju, poboljšavamo položaj svih žena u Srbiji – zaključila je Vujovićeva.

foto: Zorana Jevtić

Foto: opština Savski Venac

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track