OVO NE SMETE ZAOBIĆI! Iskusite neponovljivi užitak sa šmekom starog Beograda
Foto: Promo

OVO NE SMETE ZAOBIĆI! Iskusite neponovljivi užitak sa šmekom starog Beograda

Beograd -

Znate li šta je gregada? Jeste, zvuči čudno i arhaično. I uistinu je tako - čudesno i staro, ali neverovatno jelo - riba, krompir, beli luk i vino. Tako jednostavno, a tako slasno i tu, u srcu Beograda – u Papaladi.

Kad od Trga peške krenete niz Francusku, iza stakala u kojima ogledate svoje korake, krije se ovo divno mesto – restoran koji spravlja jela onako kako se to nekada radilo - natenane, da sva ta riba, ali i meso daju najbolje od sebe kad postanu zalogaj. Što je danas, u ovo instant doba, priznaćete - čist luksuz.

Za ovaj post i sve one koji ga poštuju Papalada, koja i dobi ime po čuvenoj, prženoj mešavini mnogo vrsta ribe, nudi okrepljujuće čorbice i svakojake riblje specijalitete uz posebne ugođaje. Pa konobari znaju i da zapale vatru u tanjiru kako bi riba ostala topla, što svaki gost ovekoveči snimkom.

-Trudim se da radim baš onako kako je to moja baka činila – to su jednostavni recepti, čije ukuse i mirise nosim još od detinjstva. Riba ispečena u krupnoj soli je pravi užitak, a gostima je zanimljivo kada baš pred njima razbijamo taj debeli, slani omotač. Krompir, riba i vino polako skrčkani u rerni pamte se duže od najekstravagantnijih jela - priča šef kuhinje Radomir Bato Timotijević iz Petrovca na moru.

foto: Promo

Ali, ovaj majstor čini i remek-dela od mesa. Batovi stekovi su užitak za sva čula. A tajna - ona je baš jednostavna. U onoj je narodnoj - što je brzo, to je i kuso. Pa meso, ono od naših seljaka, „odleži“ 45 dana, nekad čak i do 60, da bi sazrelo, pustilo sve sokove i dalo najbolje od sebe. I razlika je neverovatna. Ne verujete? Pa probajte.

Uz sve to najčešće idu povrće i začini iz Papaladinih plastenika – tu iz Železnika. Sopstveni vrt je, ipak, najbolji.

A za prave gurmane – jednom nedeljno jagnjeći pikljevi! Kad Bato nogice spremi u mleku, pa zapeče u rerni, onako kako se to činilo i nekada, odoleti ne može ni staro, ni mlado.

foto: Promo

Naravno, kakva je to gozba bez dobrog pića. A vina su ovde samo ona nagrađivana iz Srbije, regiona, ali i Mediterana.

Za istinske hedoniste, umesto slatkiša može i tanjir dezertnih sireva - onih fancuskih. Pa, uz vince... milina.

Zvuči kao da je skupo? E, to baš nikako! Više nego pristojne cene , garant su uživanja za silne goste.

Znaju domaćini šta Beogradu treba, pa je tu i osamljeni deo, idealan za poslovne sastanke daleko od očiju sveta, ali i rustični balkon s grejanjem za ove pozne dane u godini.

Ako vam kažemo da Papalada ima i rimski bunar, ni to nećete verovati?! Da, čuva Beograd iz antike i pokazaće vam i to savršeno očuvano delo uskoro. A da, u ovom zdanju obitavao je i čuveni Baja – Nikola Pašić.

foto: Promo

Zaista vredi doći. I ostati. I za Novu godinu! Za to se tek spremaju svakojake đakonije, one starinske, ali i vrlo moderne, uz vrsnu muziku uživo. Zato, ne oklevajte - rezervišite svoje mesto.

Uživajte i stvarajte istoriju ovog grada – a biće to i Papalada.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja