Najnovije vesti

NIKOLA JE HEROJ! IDE U SREDNJU A SESTRAMA JE I OTAC I MAJKA: Samo da mi ih ne oduzmu! DOBIĆE STAN OD BEOGRADA (FOTO)
Foto: Shutterstock

sam ih podiže, roditelji su mu umrli pred očima

NIKOLA JE HEROJ! IDE U SREDNJU A SESTRAMA JE I OTAC I MAJKA: Samo da mi ih ne oduzmu! DOBIĆE STAN OD BEOGRADA (FOTO)

Beograd

BEOGRAD - Posle priče o Nikoli Petroviću (19) i njegovim maloletnim sestrama, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić naložio je da se za prvu narednu sednicu Skupštine grada pripremi Izmena i dopuna Odluke o pravima i uslugama socijalne zaštite, po kojima bi Grad mogao da deci koja ostanu bez roditelja dodeli da žive u stanovima predviđenim za tu namenu.

Vesić je naveo da se to odnosi na period do osamostaljivanja, za decu koja na drugi način ne mogu da obezbede krov nad glavom.

"Osim toga, planiramo uvođenje nove finansijske pomoći koja će, takođe, biti usmerena kao podrška ovoj kategoriji dece i mladih", rekao je Vesić za Novosti.

foto: Zorana Jevtić

Posle usvajanja odluke, Grad će biti u mogućnosti da rešava probleme ovakvih porodica, kojih ima dvadesetak na teritoriji grada, a porodica Petrović iz Ugrinovaca biće prva.

Zamenik gradonačenika je istakao da je i Centru za socijalni rad naložio da preduzme sve mere koje su u skladu sa važećom odlukom, kako bi se pružila hitna pomoć ovoj porodici, imajući u vidu specifičnu situaciju koja ih je zadesila.

Priča o sudbini 19-godišnjeg mladića iz Ugrinovaca koji je, pored teškog života, ostao bez oba roditelja i sada se bori da dobije starateljstvo nad maloletnim sestrama Nevenom i Nikolinom, naišla je na veliki odjek u javnosti.

Među prvima bilo je Udruženje "Mreža žena u policiji", koje će se odreći članarine šest meseci u korist Nikole i njegovih sestara.

"Odreći ćemo se 40.000 dinara članarine mesečno, koje ćemo uplaćivati Nikoli dok ne završi srednju školu, tačnije šest meseci sledeće godine", kaže Marija Sinđelić, predsednica Udruženja.

Sinđelićeva ističe da ih je podržao i Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova, koji će lično, kao i njegovi saradnici, izdvojiti deo primanja i finansijski pomoći porodici Petrović.

foto: Marina Lopičić

"Hvala mnogo ženama u policiji i ministru na pomoći, kao i Slaviši Kokezi, predsedniku Fudbalskog saveza Srbije. To je previše novca. Imaćemo da se prehranimo i za još neke potrepštine. Beskrajno sam zahvalan svim ljudima koji su zvali da nam pomognu.

- Najvažnije mi je sada da sačuvam sestre uz sebe, da budem njihov staratelj. Posle teksta javili su se iz socijalne službe opštine Zemun i rekli da će nam uplatiti jednokratnu pomoć - kaže Nikola.

Jedan vlasnik privatne firme, stipedniraće najmlađu sestru dok ne završi srednju školu, a novčanu pomoć su doneli i iz organizacije "Srbi za Srbe", a pomoć su ponudili i drugi pojedinci i firme.

Budući da ima želju da položi vožnju, jedna auto-škola iz Beograda poklonila je Nikoli besplatnu obuku za vožnju, a jedna privatna klinika mu je ponudila posao koji će moći da radi tokom raspusta.

(Kurir.rs/Tanjug/Večernje novosti)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...