BUS PLUS ODLAZI U ISTORIJU? Čeka li nas novi sistem plaćanja u gradskom prevozu i da li je stari OMANUO?
Foto: Nemanja Pančić

novine

BUS PLUS ODLAZI U ISTORIJU? Čeka li nas novi sistem plaćanja u gradskom prevozu i da li je stari OMANUO?

Beograd -

Narednu godinu mogao bi da obeleži najavljeni početak gradnje metroa, izmeštanje Starog savskog mosta, ali i - ukidanje Bus plus sistema

Grad Beograd je, naime, pre nekoliko dana raspisao tender za izradu projekta unapređenja sistema za naplatu karata i upravljanje vozilima u javnbom gradskom prevozu na teritoriji Beograda čiji je cilj, kako stoji u dokumentaciji, priprema budućih aktivnosti u cilnju prevođenja postojećeg sistema u željeno stanje bez skokovitih promena i nepredviđenih okolnosti.

"Bus plus" sistem je stupio na snagu 2012.godine, ali je veoma interesantno da, prema tenderskoj dokumenataciji ugovor ističe već i septrembru 2020. godine pošto je desetogodišnja saradanja Grada Beograda i firme "Apex" ozvaničena u septembru 2010. godine.

Od prvog dana "Bus plus" je bio na meti kritika, opravdanih ali i neopravdanih.

Privatni partner je uložio u opremu i softver vredne 12.15 miliona evra bez PDV-a, a zauzvrat je dobio pravo da na osnovu ugovora svakog meseca inkasira 8,53 odsto prihoda od prodatih karata.

"Sistem je ispoljio dosta slabosti, pre svega u pogledu kontrole putnika i čestih promena u tarifnoj politici, stvorila se opšta atmosfera da kupovina karte nije obavezna, kontrola je bila otežana usled nedostatka ovlašćenja i nadležnosti kontrolora, njihovog nedovoljnog brojam neefikasnog načina utuživanja korisnika...", stoji u dokumentu Grada Beograda.

Takođe, kao potencijalni problemi su označeni i davanje besplatnog prevoza za lica starija od 65 godina, ukidanje obavezne validacije za putnike sa mesečnim kartama.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track