GRADONAČELNIK BEOGRADA ZORAN RADOJIČIĆ ZA KURIR: Posle pola veka dobijamo novu dečju bolnicu
Foto: Ana Paunković

Intervju

GRADONAČELNIK BEOGRADA ZORAN RADOJIČIĆ ZA KURIR: Posle pola veka dobijamo novu dečju bolnicu

Beograd -

Ne mogu dovoljno naglasiti koliko je „Tiršova 2“ značajan projekat.Narednih decenija će to biti referentno mesto za lečenje najtežih dečjih pacijenata iz Srbije, ali i regiona, kaže Zoran Radojičić

Gradonačelnik Beograda i dečji hirurg Zoran Radojičić kaže da je njegov cilj da sva deca u Srbiji budu zdrava i da je zato važno da, nakon pedeset godina čekanja, dobijemo najsavremenije opremljenu bolnicu - „Tiršovu 2“.

Ove godine počinje izgradnja bolnice, koja će se prostirati na više od 30.000 metara kvadratnih, a imaće sve uslove za lečenje pacijenata s najtežim i najzahtevnijim dijagnozama. O tome, ali i o drugim projektima važnim za Beograd, Radojičić govori u intervjuu za Kurir.

Na početku, po čemu ćete pamtiti godinu za nama?

- Po mnoštvu važnih aktivnosti i uspeha, počev od otvaranja zgrade Prihvatilišta za decu, napretka u projektu nove dečje bolnice „Tiršova 2“, do značajnog unapređenja voznog parka GSP. Izdvojio bih i kandidaturu našeg grada za „zelenu prestonicu Evrope“. Želimo da Beograd bude zdraviji grad, što ćemo postići između ostalog i njegovim ozelenjavanjem. Naš cilj je da svaki Beograđanin posadi bar po jedno stablo, jer treba nam 2,5 miliona novih. Godinu je obeležila i izložba Marine Abramović, na koju su ljudi dolazili čak iz SAD. Ovaj kulturni događaj, značajan ne samo za nas nego i za Evropu, učinio je Beograd tih dana ponovo centrom umetnosti.

Koju investiciju u Beogradu biste izdvojili kao posebno važnu?

- Završena je rekonstrukcija Trga republike, značajan projekat čiju ćemo vrednost videti tek kada prođe vreme. Mnogi nisu podržali plan gradonačelnika Branka Pešića za most Gazela, govoreći da su mu dovoljne dve trake, ali on se izborio za treću, a i ona nam je sad očigledno nedovoljna. Potrebna je istorijska distanca za takve kapitalne inicijative, a i mnogi svetski gradovi imaju trgove sličnog tipa.

U kojoj je fazi projekat izgradnje nove dečje bolnice „Tiršova 2“?

- Izrađuje se urbanistički projekat. Zaključkom Vlade Srbije određena je lokacija za „Tiršovu 2“ na kraju Deligradske ulice, prvi koraci ka izgradnji počinju na proleće 2020. i presudno je da se ove etape dobro urade. Ne mogu dovoljno naglasiti koliko je ovo značajan projekat. Pola veka se priča o neophodnosti nove dečje klinike i zbog toga veliku pažnju usmeravam ka tome. Narednih decenija će to biti referentno mesto za lečenje najtežih dečjih pacijenata iz Srbije, ali i regiona.

Planovi za 2020. godinu?

- Najvažnije je da u 2020. nastavljamo s velikim investicionim projektima, pre svega rekonstrukcijom ulica, sređivanjem fasada i obezbeđivanjem energetske efikasnosti, deponijom Vinča, a pojačavamo ulaganja i u ostalu komunalnu infrastrukturu. Značajno je da ćemo graditi nove vrtiće, nastaviti sa subvencijama za privatne vrtiće, a rekonstruisaćemo i brojne škole. Nastavljamo i s vođenjem odgovorne socijalne politike isplaćujući na vreme sve obaveze kako prema najugroženijim sugrađanima, tako i prema trudnicama i porodiljama.

Pojačanje za GSP ULAGANJA U GRADSKI PREVOZ

Šta Beograđani mogu da očekuju kada je u pitanju prevoz, da li će biti ulaganja u GSP?

- Svi veliki gradovi imaju iste probleme s gužvama, jer je sve više stanovnika i vozila. Nabavili smo 244 autobusa u vrednosti od 45 miliona evra, po čemu je 2019. rekordna godina u istoriji GSP. Nabavićemo još 100 novih zglobnih autobusa, 40 trolejbusa i 10 električnih autobusa. Radimo i na projektu metroa, bez kog nećemo rešiti te probleme na pravi način.

(Kurir.rs / Kristina Vasković / Foto: Ana Paunković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja