BRITANSKI GARDIJAN NAPRAVIO LISTU: Dorćol "NAJKUL" četvrt u Evropi
Foto: Filip Plavčić

izabrani

BRITANSKI GARDIJAN NAPRAVIO LISTU: Dorćol "NAJKUL" četvrt u Evropi

Beograd -

Beogradsko naselje našlo se među top 10 najzanimljivijih delova grada evropskih metropola koje obavezno treba posetiti.

Beogradski Dorćol jedan je od "najkul" naselja u konkurenciji evropskih metropola, ocenio je britanski list "Gardijan" uz preporuku čitocima da ovu destinaciju posete.

"Gardijan" je objavio listu najzanimljivijih delova grada evropskih metropola na kojoj je naš Dorćol zauzeo visoko deveto mesto.

foto: Nemanja Nikolić

Na prvom mestu je četvrt Jarntorget u švedskom gradu Geteborgu, a zatim Univerzitetska četvrt u Briselu. List navodi da su izabrane četvrti koje svaki turista mora da se poseti jer prikazuju pravu dušu nacija koje tu žive.

foto: Filip Plavčić

Britanski list ističe da se najatraktivniji deo Beograda, Dorćol nalazi između turističke četvrti Skadarlije, Kalemegdanske tvrđave i obale Dunava. Navodi se i da lepota Dorćola često nije vidljiva na prvi pogled, ali da brzo priraste srcu svih turista. Gornji Dorćol je pun najpopularnijih kafića, u ulicama Strahinjića Bana, Knjeginje Ljubice i Kralja Petra su načičkani najmoderniji barovi, kao i stari boemski pabovi. Kraj je pun i vila iz dvadesetog veka, stanova iz doba Tita i zdanja u stilu secesije.

- Donji Dorćol je drugačija priča, ovaj deo grada je pun malih kafića, zanatskih pivara, umetničkih centara, a ulična umetnost ukrašava zapuštene industrijske zgrade. Nije ulickano, ali tu se nalazi sva ulična vreva - piše "Gardijan".

foto: Filip Plavčić

Kao bitno mesto je izdvojen Dorćol Platz, opisan kao niz industrijskih zgrada pretvorenih u kul kulturni centar sa vrtom i kafićima. Na ovom mestu se održavaju koncerti, festivali i zanatski marketi, a obavezno treba posetiti, kako ističu Britanci, i obližnji Muzej nauke i tehnologije, čiji eksponati na zabavan način prate priču o tehnologiji u Srbiji.

foto: Filip Plavčić

- Dorćol nije posebno bogat zelenim površinama, ali ima široku pešačku i biciklističku stazu duž Dunava, tu se nalazi i teniski centar Novaka Đokovića - navodi "GIzabrani Britanski "Gardijan" napravio listu ardijan". Beograđani ne zaostaju za svetom kada je u pitanju ljubav prema kraft pivu, pišu Britanci uz napomenu da piva koštaju oko 1,5 funti.

Top 10 najkul mesta u Evropi:

1. Jarntorget, Geteborg, Švedska

2. Univerzitetska četvrt, Brisel, Belgija

3. El Kabanjal, Valensija, Španija

4. Bonfim, Porto, Portugal

5. Nojkeln, Berlin, Nemačka

6. Povisle, Varšava, Poljska

7. Holešovice, Prag, Češka

8. Ostiense, Rim, Italija

9. Dorćol, Beograd, Srbija

10. Reunion, Pariz, Francuska * izbor lista "Gardijan"

Kurir.rs/ Nevena Tomašević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track