Najnovije vesti

ANĐELU NIKO NIJE OBAVESTIO DA JOJ JE OTAC UMRO NA ULICI?! ZAŠTO? Tek sutradan saznala da je preminuo ispred Beograđanke
Foto: Filip Plavčić

šokantan slučaj

ANĐELU NIKO NIJE OBAVESTIO DA JOJ JE OTAC UMRO NA ULICI?! ZAŠTO? Tek sutradan saznala da je preminuo ispred Beograđanke

Beograd

Kao i svakog prethodnog jutra otac ju je ispratio na posao, pa krenuo u nabavku. Kad se po podne vratila, nije ga zatekla u stanu. Često je išao na predstave i koncerte, ali kad nije došao duboko u noć pozvala je policiju

BEOGRAD - Kad se dogodi da osoba premine na ulici, procedura je prilično jasna - građani obaveštavaju Hitnu pomoć, oni policiju, a policija porodicu.

Zašto nije bilo tako u slučaju Anđele Radonjić čiji je otac preminuo ispred Beograđanke?

Anđelu Radonjić je kao i svakog prethodnog jutra otac ispratio na posao, pa krenuo u nabavku. Kada se posle podne vratila, nije ga zatekla u stanu. Često je išao na predstave i koncerte, ali pošto se nije pojavio ni tokom noći, u šest sati sledećeg jutra pozvala je policiju, objavio je RTS.

"Pitala sam da li se nešto desilo, da li je neko lice prijavljeno pod tim imenom i prezimenom, međutim, dobila sam negativan odgovor i ujedno savet da se obratim Hitnoj pomoći. Na poziv Hitnoj pomoći sam dobila odgovor da pozovemo sve dežurne bolnice, da bi mi rekli da li je neko lice pod tim imenom i prezimenom prijavljeno", priča Anđela.

foto: Dragan Kadić

Pozvali su sve bolnice, a kako ga nisu našli, otišli su u MUP da prijave nestanak. Tek tu saznaju da je otac preminuo dan ranije, na ulici.

Uviđaj je urađen, ali policija porodici nije javila šta se dogodilo. Nisu znali da im kažu ni gde se telo nalazi - u kapeli ili Institutu za sudsku medicinu, ni gde je njegova torbica, ni zašto porodicu nisu obavestili.

Odgovor su potražili i kod inspektora na Vračaru koji je radio uviđaj.

foto: Marina Lopičić

"Dobili smo odgovor da je naš otac preminuo na uglu Ulice kralja Milana i Resavske i da je to opština Vračar. Oni nisu bili u mogućnosti da nas obaveste o smrti, jer je stan u kojoj je živeo, pedeset metara niže, u nadležnosti policije Savskog venca", rekla je Anđela.

A po službenoj dužnosti, kada na javnom mestu neko premine, izlaze Hitna pomoć i policija. "Dužni smo da obavestimo policiju, ako nije prisutna. Sačekamo dolazak policije, predajemo konstataciju i lekarski izveštaj. Oni dalje sprovode proceduru. Izlazi istražni sudija koji će utvrditi da li će pacijent ići na obdukciju, ili će ga odvesti u kapelu", objašnjava dr Vladimir Simić iz Hitne pomoći.

foto: Dado Đilas

U MUP su nam potvrdili da tužilac u 99,9 odsto slučajeva nalaže obdukciju. To je urađeno i u ovom slučaju. Svaka služba napisala je izveštaj sa imenom i prezimenom preminulog. Kada se u bazu podataka unese matični broj trebalo bi da u policiji znaju da je osoba preminula i da o tome obaveste članove porodice.

"Postoji više baza podataka, jedna od baza je baza o nestalim licima, a baza podataka o preminulim licima se vodi na osnovu uviđaja, postoji i baza izvršenih uviđaja. Da bi se uporedila baza, to je procedura koja mora da se obavi ručno", rekao je pomoćnik načelnika PU za Beograd Slavoljub Miletić.

foto: Dado đilas

Porodica je uspela dostojno da sahrani preminulog, ali kada je Anđela pitala inspektora šta bi se dogodilo da nisu prijavili nestanak, jer su na putu ili rade u inostranstvu, usledio je odgovor: bio bi sahranjen kao N. N. lice o trošku Grada.

(Kurir.rs/RTS)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...