Najnovije vesti

VESIĆ POD UTISKOM: Na hiljade Beograđana došlo da vidi Pobednika i da se slika s njim! (FOTO)
Foto: Tamara Trajković

spomenik za javnost bio izložen od 10 do 16 sati

VESIĆ POD UTISKOM: Na hiljade Beograđana došlo da vidi Pobednika i da se slika s njim! (FOTO)

Beograd
11:03h

BEOGRAD - Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da je rekonstruisani spomenik "Pobednik" u toku jučerašnjeg dana, kada je bio izložen na Beogradskoj tvrđavi, videlo više hiljada ljudi.

1 / 17 Foto: Tamara Trajković

"Juče je hiljade, možda i desetak hiljada ljudi došlo da vidi Pobednika i mislim da se nikada nije pokazala ta veza između Pobednika i građana Beograda kao juče, kada su došli da se slikaju sa simbolom srpske prestonice", rekao je Vesić gostujući na Pinku.

foto: Tamara Trajković, Bogoljub Veličković

On je podsetio da je spomenik za javnost juče bio izložen od 10 do 16 sati.

Naveo je da je prethodnih 125 dana, koliko je trajala rekonstrukcija "Pobednika", bilo kritika i da se svašta pričalo o tom spomeniku koji je, dodao je, potpuno restauriran i posle 92 godine danas će biti vraćen na svoj postament.

Vesić je podsetio na istoriju "Pobednika", navodeći da je prvobitno trebalo da bude deo fontane na Terazijama - širine osam metara, sa četiri lava i postamentom sa skulpturom "Pobednika".

foto: Tamara Trajković

U međuvremenu, dodao je, dogodio se Prvi svetski rat, Beograd je razoren i skulptura "Pobednika", koja je jedina bila izvajana, kupljena je od strane Beogradske opštine i stavljena u jedan magacin na Senjaku, gde je bila do 1928. godine.

"Tada se neko setio da treba proslaviti deset godina pobede u Prvom svetskom ratu i proboja Solunskog fronta, a nije bilo spomenika. Ali, neko se setio Pobednika i odlučeno je da bude postavljen na Terazijama", rekao je Vesić i dodao da su se razna udruženja, među kojima i "Kolo srpskih sestara", pobunila jer su smatrala da nije prikladno da "Pobednik" bude na Terazijama, pošto je reč o nagoj muškoj skulpturi.

foto: Zorana Jevtić

Onda je tadašnji predsednik Beogradske opštine odlučio da spomenik bude postavljen na Beogradskoj tvrđavi, rekao je Vesić i dodao da je "Pobednik" postao simbol grada Beograda.

Naveo je da se prethodnih desetak godina zna da je "Pobednik" u lošem stanju. "Sajla koja je držala Pobednika je oslabila, imao je 30 rupa od metaka...", naveo je Vesić i dodao da je prošle godine Grad izdvojio 200.000 evra da se izvrši restauracija "Pobednika".

Spomenik je, podsetio je zamenik gradonačelnika, 10. oktobra prošle godine skinut sa postamenta i odnet u Smederevo, u atelje vajara Zorana Kuzmanovića. Vesić je rekao da je "Pobednik" potpuno restauriran, te da je urađena i sanacija samog postamenta na koji će spomenik danas biti vraćen.

"Biće vraćen i ponovo će čuvati naš grad jer Beograd nije isti sa i bez Pobednika", dodao je Vesić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...