velika odgovornost i izazov

OVO JE VAJAR KUZMANOVIĆ, ON JE POBEDNIKU VRATIO STARI SJAJ: Restauracija Pobednika bila veliki izazov

Beograd -

BEOGRAD - Vajar Zoran Kuzmanović koji je radio na restauraciji Pobednika kaže da je to bila velika odgovornost i izazov, jer je ta skulptura simbol Beograda i uživa status kulturnog dobra.

Pobednik će danas biti vraćen na staro mesto, na postament na platou Gornjeg grada Beogradske tvrđave, gde je prvobitno postavljen pre 92 godine.

1 / 7 Foto: Nemanja Nikolić

Kuzmanović za Politiku kaže da je spomenik bio u alarmantnoj poziciji i da je bio poslednji trenutak za njegovu restauraciju. Navodi i da je statua Pobednika bila izuzetno komplikovana za restauraciju.

"Radovi koji su izvršeni na površini forme skulpture vezani su isključivo za očuvanje spomenika koje je značilo precizno skidanje slojeva naslaga oksida i apsolutno nikakvih intervencija nije bilo na samoj bronzi, osim na mestima koja su imala mehanička oštećenja, rupe od metaka", rekao je on.

Objašnjava da je spomenik liven iz delova i spajan gvozdenim šrafovima koji su od vode i vlade korodirali, a te veze su vremenom popustile.

"Najveći problem je bio što su skoro svi šrafovi kojima su stopala vezani za plintu, popustili i zbog toga se Pobednik klimao, a klimao se i soko u ruci i mač", kaže Kuzmanović Sanacija svih tih kontakata od kojih je skulptura sastavljena bila je komplikovana.

On navodi da su svi šrafovi zamenjeni ili su napravljeni trajni zavari između bronzanih delova, a donja zona skulpture je ojačana tako da je sada njegova statika rešena.

Pobednik je imao i više od 30 rupa od metaka na sebi i one su zatvorene zavarivanjem, a bilo je oko 100 ulubljenja na površini i skoro toliko intervencija unutar skulpture.

"Skulptura je postala prvenstveno simbol grada i naravno da je za vreme restauracije nedostajala. Briga oko toga šta je sa skulpturom dok se ona ne vrati bila je očigledna i logična", rekao je Kuzmanović za "Politiku".

On kaže i da je Ivan Meštrović bio odličan vajar, a Pobednik je monumentalna skulptura koja ima jaku stilizaciju i rađena je sa jakom ekspresijom.

(Kurir.rs/Tanjug/Politika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track