Najnovije vesti

DELEGACIJA NARODNE SKUPŠTINE NA ZIMSKOM ZASEDANJU PARLAMENTARNE SKUPŠTINE OEBS

DELEGACIJA NARODNE SKUPŠTINE NA ZIMSKOM ZASEDANJU PARLAMENTARNE SKUPŠTINE OEBS

Beograd

Delegacija Narodne skupštine Republike Srbije pri Parlamentarnoj skupštini OEBS učestvovala je na Zimskom zasedanju Parlamentarne skupštine OEBS 20. i 21. februara, koje se svake godine održava u Beču. U delegaciji Narodne skupštine su bili narodni poslanici Dušica Stojković, Branimir Jovanović i Vesna Marković.

U generalnoj debati rapravljano je na temu borbe protiv anti-semitizma, diskriminacije i netolerancije u zemljama OEBS-a. Narodna poslanica Dušica Stojković se na Komitetu za političke odnose i bezbednost osvrnula na Izveštaj visokog komesara OEBS za nacionalne manjine, ambasadora Lamberta Zanieria i informisala sve učesnike konferencije o diskriminatornom stavu Vlade Crne Gore prema građanima Crne Gore srpke etničke pripadnosti, prema građanima čiji je maternji jezik srpski i koji su pripadnici Srpske pravoslavne crkve.

„Po poslednjem popisu iz 2011 godine 28,78 procenata građana Crne Gore su se izjasnili kao Srbi. Kako je moguće da u crnogorskoj Vladi koja broji 24 člana nemate niti jednog Srbina? Srbi nemaju predstavnike ni u ostalima državnim institucijama ili telima. Ovakvi stavovi crnogorske Vlade su protivni Lundovim preporukama o efektivnom učešću nacionalnih manjina u javnom životu koje je usvojio OEBS, takođe krše i niz drugih važnih međunarodnih standarda. Republika Srbija ne želi da se meša u unutrašnje stvari u Crnoj gori ali je naša obaveza da zaštitimo ljudska prava Srba koji žive u susednim državama“, naglasila je narodna poslanica Dušica Stojković.

foto: Narodna Skupstina

Poslanica Stojković je posebno skrenula pažnju na novi Zakon o slobodi veroispovest koji najgrublje krši međunarodne standarde i koji je u direktnom sukobu sa Zajednickim smernicama o statusu pravnog lica religijskih i verskih zajednica koje su usvojene od strane Venecijanske komisije i OEBS-a/ODIHR (Office for Democratic Institutions and Human Rights) i pozvala je predstavnike OEBSa da reaguju i preduzmu neophodne korake.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...