DELEGACIJA NARODNE SKUPŠTINE NA ZIMSKOM ZASEDANJU PARLAMENTARNE SKUPŠTINE OEBS
Foto: Narodna Skupstina

DELEGACIJA NARODNE SKUPŠTINE NA ZIMSKOM ZASEDANJU PARLAMENTARNE SKUPŠTINE OEBS

Beograd -

Delegacija Narodne skupštine Republike Srbije pri Parlamentarnoj skupštini OEBS učestvovala je na Zimskom zasedanju Parlamentarne skupštine OEBS 20. i 21. februara, koje se svake godine održava u Beču. U delegaciji Narodne skupštine su bili narodni poslanici Dušica Stojković, Branimir Jovanović i Vesna Marković.

U generalnoj debati rapravljano je na temu borbe protiv anti-semitizma, diskriminacije i netolerancije u zemljama OEBS-a. Narodna poslanica Dušica Stojković se na Komitetu za političke odnose i bezbednost osvrnula na Izveštaj visokog komesara OEBS za nacionalne manjine, ambasadora Lamberta Zanieria i informisala sve učesnike konferencije o diskriminatornom stavu Vlade Crne Gore prema građanima Crne Gore srpke etničke pripadnosti, prema građanima čiji je maternji jezik srpski i koji su pripadnici Srpske pravoslavne crkve.

„Po poslednjem popisu iz 2011 godine 28,78 procenata građana Crne Gore su se izjasnili kao Srbi. Kako je moguće da u crnogorskoj Vladi koja broji 24 člana nemate niti jednog Srbina? Srbi nemaju predstavnike ni u ostalima državnim institucijama ili telima. Ovakvi stavovi crnogorske Vlade su protivni Lundovim preporukama o efektivnom učešću nacionalnih manjina u javnom životu koje je usvojio OEBS, takođe krše i niz drugih važnih međunarodnih standarda. Republika Srbija ne želi da se meša u unutrašnje stvari u Crnoj gori ali je naša obaveza da zaštitimo ljudska prava Srba koji žive u susednim državama“, naglasila je narodna poslanica Dušica Stojković.

foto: Narodna Skupstina

Poslanica Stojković je posebno skrenula pažnju na novi Zakon o slobodi veroispovest koji najgrublje krši međunarodne standarde i koji je u direktnom sukobu sa Zajednickim smernicama o statusu pravnog lica religijskih i verskih zajednica koje su usvojene od strane Venecijanske komisije i OEBS-a/ODIHR (Office for Democratic Institutions and Human Rights) i pozvala je predstavnike OEBSa da reaguju i preduzmu neophodne korake.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track