Najnovije vesti

VESIĆ OBIŠAO VODOVOD NA MAKIŠU: Gradska voda hlorisana i bezbedna za piće, zaliha ima dovoljno FOTO
Foto: BeoInfo

kvalitetnija od mnogih flaširanih voda

VESIĆ OBIŠAO VODOVOD NA MAKIŠU: Gradska voda hlorisana i bezbedna za piće, zaliha ima dovoljno FOTO

Beograd

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić obišao je danas postrojenje za preradu vode JКP "Beogradski vodovod i kanalizacija" u Makišu i naglasio da je gradska voda čista i bezbedna za piće, kao i da se u procesu prerade vode koristi hlor koji, kako je rekao, dokazano uništava virus korona.

Događaju je prisustvovao pomoćnik gradonačelnika Aleksandar Marković i sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš.

foto: BeoInfo

Vesić je posle obilaska Кomadno-kontrolnog centra ''Makiš'' sa direktorom ''Vodovoda“ Draganom Đorđevićem, rekao da je voda u Beogradu čista, bezbedna za piće i kvalitetnija od mnogih flaširanih voda.

– Poznato je da hlor uništava virus korona, a mi hlorišemo vodu na svim našim crpnim stanicama – naveo je Vesić.

Vesić je dodao da se proizvede oko 6.000 litara vode u sekundi i da se voda kontroliše tri puta, u svih pet proizvodnih pogona i laboratoriji u Makišu, kao i na tačkama na kojima kontrolu sprovodi Gradski zavod za javno zdravlje.

foto: BeoInfo

On je naglasio da se u pogonima za proizvodnju i preradu vode primenjuju sve mere zaštite koje je propisalo Ministarstvo zdravlja.

– Naša glavna bitka je da zaštitimo hrabre radnike u laboratoriji i sve koji su zaduženi da voda bude ispravna i čista – poručio je Vesić.

Кako je rekao, potrošnja vode je veća jer su građani više kod kuće nego inače, uz napomenu da vode ima dovoljno i da su zalihe JКP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ oko 80 odsto.

foto: BeoInfo

– Imamo najbolju vodu u regionu, odličnog kvaliteta i bezbednu za upotrebu tako da građani ne moraju da prave zalihe flaširane vode – rekao je Vesić.

Direktor JКP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ Dragan Đorđević rekao je da to preduzeće sve proizvodne, distributivne i kapacitete za održavanje potpuno prilagodilo novim merama Vlade Srbije tako da zaposleni budu zaštićeni da mogu da nesmetano da rade svoj posao.

Ponovio je da građani ne treba da budu uznemireni kada vide da neko pravi zalihe flaširane vode ističući da imamo dovoljne količine za svakodnevnu upotrebu.

foto: BeoInfo

– Beograđani ne treba da brinu da li će imati vodu, a ako se desi neki kvar, naše ekipe su dežurne 24 sata i otkloniće kvar u najkraćem mogućem roku – naveo je Đorđević.

Šef sanitarne kontrole u JКP "Beogradski vodovod i kanalizacija" specijalista higijene Ana Mršulja objasnila je da se kontrola vode obavlja na dva nivoa i da se prvi stepen sprovodi u laboratorijama u pet proizvodnih pogona u kojima se, kako je istakla, iz sata u sat vrše fizičko-hemijske i biološke analize. Drugi stepen kontrole sprovodi se u službi sanitarne kontrole vode gde se sprovode fizičko-hemijske, mikrobioške i instrumentalne analize.

foto: BeoInfo

– Služba sanitarne kontrole svakodnevno kontroliše proizvodne pogone, u Makišu dva puta dnevno, rezervoare jednom nedeljno, dok slavine potrošača kontrolišemo prema unapred utvrđenom redu na 190 tačaka dva puta mesečno – rekla je Mršulja i dodala da se treći stepen kontrole vode odvija u Gradskom zavodu za javno zdravlje po sličnoj šemi.

Mršulja je naglasila da prema svim raspoloživim informacijama nije zabeležen nijedan prenos virusa korona preko hlorisane vode za piće.

– U standardnoj proceduri prerade vode koristimo preparate hlora koji efikasno i trajno uništavaju taj virus – navela je Mršulja i dodala da Služba za sanitarnu kontrolu vode godišnje pregleda oko 11.000 uzoraka, a Gradski zavod za javno zdravlje oko 7.000 godišnje.

(Kurir.rs/Beoinfo)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...