Najnovije vesti

VESIĆ: Srbija mala zemlja, ali očigledno da je Kini važna
Foto: Nemanja Nikolić

pomoć

VESIĆ: Srbija mala zemlja, ali očigledno da je Kini važna

Beograd

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da je Srbija mala zemlja, ali Kini očigledno važna i zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na svemu što je uradio kako bi medicinska pomoć iz Kine stigla u našu zemlju.

Vesić je rekao da je naša država dobila najveću pomoć od Kine zahvaljujući ličnom prijateljstvu predsednika Vučića i prvog čoveka Kine - Si Đinpinga.

"Srbija je mala zemlja, ali Kini očigledno važna. Kinezi ne zaboravljaju svoje prijatelje, a naše zemlje su oduvek bile u prijateljskim odnosima. Nema sumnje da nam je najveća pomoć stigla upravo iz Kine", rekao je Vesić gostujući na Pinku, navodi se u saopštenju Gradske uprave.

Vesić je rekao da je međunarodna diplomatija velikim delom prožeta prijateljstvom lidera i da umnogome zavisi od toga.

"Imamo sreću da naš lider, predsednik Vučić, ima sjajne lične odnose sa predsednicima Kine, Turske, Rusije, kancelarkom Nemačke, premijerima Austrije i Mađarske, kao i mnogim drugim liderima širom Evrope i sveta. To obezbeđuje pomoć u ovakvim situacijama", rekao je Vesić.

Istakao je da je ono što je predsednik Si uradio zaista dokaz bratske pomoći i da to ne može da dobije svako.

"Dobili smo respiratore, stručnjake, a na neki način je gotovo uspostavljena avionska linija kojom stiže pomoć Srbiji iz Kine. Na takav način su odgovorili i kineski privrednici iz Beograda na moju molbu da nam pošalju maske. Jedino što su pitali je kada će avion doći po pomoć koju su obezbedili", rekao je Vesić.

Naveo je da se juče iz najava predsednika Vučića čulo kakvu pomoć nam spremaju prijatelji iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"To su lična prijateljstva, a setite se pomoći koju smo pre nekoliko dana dobili od Norveške, koja nije članica EU, ali je najveći pojedinačni donator naše zemlje. Sada se vidi ko su pravi prijatelji, jer nas je zadesila velika nesreća", rekao je Vesić.

Istakao je da ugled koji predsednik Vučić ima u međunarodnoj zajednici pomaže Srbiji.

"Juče smo saznali da ga je nekoliko lidera iz Evropske unije zamolilo da pita kineskog predsednika da im obezbedi pomoć. Srbija je zahvaljujući predsedniku Vučiću uvek imala principijelan odnos i uprkos svim pritiscima, primera radi, Srbija nije uvela sankcije Rusiji. Zbog toga, između ostalog, Srbija u Rusiji ima velikog prijatelja", dodao je Vesić.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Nemanja Nikolić)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...