ZA JEDAN DAN ROĐENE 24 BEBE U GAK VIŠEGRADSKA: Što se porođaja tiče, sve isto kao i pre korona virusa
Foto: Profimedia

divna vest

ZA JEDAN DAN ROĐENE 24 BEBE U GAK VIŠEGRADSKA: Što se porođaja tiče, sve isto kao i pre korona virusa

Beograd -

U poslednja 24 časa u Ginekološko- akuserskoj klinici (GAK) u Višegradskoj rođeno je 24 beba, a direktor GAK-a Aleksandar Stefanović kaže da je što se tiče porođaja, sve isto kao i pre epidemije virusa korona, kao i da nisu otkazivani ni pregledi, a ni prijem trudnica u bolnicu.

Kada je u pitanju zaštita u GAK-u, Stefanović je za RTS rekao da su oni pored protokola koje je propisalo Ministarstvo zdravlja, napravili i svoj protokol, prema kojem odmah na ulazu pacijenti se pitaju da li imaju neki od simptoma novog virusa i ukoliko ima, sprovode ga u izolacione ambulante gde se vrši pregled.

Doktori u tom slučaju vrše preglede u zaštitnoj opremi, a ukoliko se desi da pacijenti budu sumnjivi na virus ili se dokaže da su zaražene, sprovode se na izolaciona odeljenja, a u bolnici postoji i izolovana operaciona sala za te slučajeve.

Do sada, kako kaže doktor Stefanović, imali su nekoliko slučajeva s trudnicama koje su imale neke simptome, ali nakon pregleda, na sreću ispostavilo se da su sve one bile negativne na virus korona.

On je naveo da u svetu ne postoje studije da se virus može preneti preko posteljice, a slučajevi beba pozitivnih na korona korona pokazali su da su se te bebe zarazile ili u direktnom kontaktu s majkom ili u kontaktu sa nekim zaraženim u porodici. Stefanović je posavetovao da beba nakon otpusta iz porodilišta ne bude u kući gde je više ljudi, da ne bude sa starijima, već sa majkom i ocem.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto ilustracija: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track