VESIĆ O STANJU U DOMOVIMA ZA STARE: Pratimo situaciju, svaki problem da prijave
Foto: Beoinfo

vanredno stanje zbog korone

VESIĆ O STANJU U DOMOVIMA ZA STARE: Pratimo situaciju, svaki problem da prijave

Beograd -

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da se, iako privatni domovi za stare nisu u nadležnosti Grada, kroz saradnju sa domovima zdravlja prati situacija u njima kako bi se korisnicima pružila pomoć ako bude bilo potrebno.

Kako je pojasnio, ako se u privatnim domovima primeti da se nešto dešava kod nekog od korisnika, zaposleni u toj ustanovi se jave domu zdravlja i lekari odmah dolaze i vrše pregled u skladu s medicinskim protokolima.

Vesić je podsetio da je Grad popisao 132 privatna doma za stare, mada ih u Beogradu ima i više.

“Na ovaj način smo sa ta 132 privatna doma napravili neku vrstu protokola kako sarađujemo s njima. Oni imaju kome da se obrate i svaki problem rešavamo u hodu”, rekao je Vesić.

Naveo je da je tim domovima podeljeno 10.000 zaštitnih maski, 10.000 rukavica i paket higijenskih sredstava za održavanje lične, ali i higijene u samoj ustanovi.

"Osim toga, angažovali smo opštinske štabove i jednom nedeljno ćemo vršiti dezinfekciju prostorija privatnih domova, kao i prilaze tim domovima”, rekao je Vesić.

Podsetio je da se u dva privatna doma pojavio korona virus, u "Doživeti stotu" u Zemunu i "Stara pruga" u Umci, i naveo da su u tim domovima svi medicinski tretirani, te da su osobe koje imaju virus prebačene u nadležne ustanove.

Korisnici koji nemaju koronu virus, ostali su u domovima koji su pre toga dezinfikovani, naveo je Vesić i dodao da se sa tim korisnicima postupa po svim medicinskim protokolima.

Kada je reč o državnim domovima za stare u Beogradu, Vesić je podsetio da oni posluju u okviru Gerontološkog centra Beograd i da u njima boravi 1.156 korisnika.

“Nijedno od tih lica nije zaraženo jer su u tim domovima odmah preduzete sve mere zaštite”, rekao je Vesić.

Podsetio je da u situaciji kada se zemlja bori s korona virusom državne domove za stare čuva vojska, tako da je nemoguće imati bilo kakav kontakt sa licima koja su unutra.

(Kurir.rs/Tanjug/ FOTO: Beoinfo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track