Najnovije vesti

OTVORENE ČITAONICE NARODNE BIBLIOTEKE SRBIJE: Ovo je radno vreme, unutra samo s maskom i rukavicama
Foto: Marina Lopičić

relaksacija mera zbog korone

OTVORENE ČITAONICE NARODNE BIBLIOTEKE SRBIJE: Ovo je radno vreme, unutra samo s maskom i rukavicama

Beograd

BEOGRAD - Čitaonice Narodne biblioteke Srbije otvorile su u ponedeljak vrata, a rad je organizovan pod izmenjenim uslovima i uz pridržavanje svih epidemioloških mera i strogih mera socijalnog distanciranja.

U zvaničnom saopštenju istaknuto je da rad sa korisnicima podrazumeva pridržavanje najviših higijenskih standarda u smislu postavljanja dezobarijera na sve ulaze, kao i sredstava za dezinfekciju ruku, upotrebe zaštitnih maski i rukavica (korisnici su dužni da sami obezbede zaštitnu opremu, dok zaštitnu opremu za bibliotekare obezbeđuje poslodavac.

Takođe, kako je navedeno, obezbeđeno je isticanje uputstava za održavanje higijene na vidnim mestima u korisničkom delu zgrade, te održavanje ograničenog broja korisnika i ograničenog broja zaposlenih u čitaonicama i kancelarijama kako bi se smanjio fizički kontakt i održao propisani razmak od 2 metra između korisnika i zaposlenih, kao i korisnika među sobom.

Radno vreme Biblioteke za korisnike je od ponedeljka do petka od 10 do 14 sati, a broj osoba koje u istom vremenskom periodu mogu da borave u čitaonici ograničen je na 5.

Procedura naručivanja bibliotečko-informacione građe i izvora obavljaće se tako što korisnici zahteve dostave unapred, na imejl adresu pitajtebibliotekara@nb.rs ; pregled zahteva obavljaće bibliotekari i informatori koji će pripremati liste narudžbina i dostavljati ih Odeljenju za čuvanje i pristup fondovima, koji će naručenu građu izdvajati i dostavljati u čitaonice.

Korisnici će na istu imejl adresu moći da zakažu vreme dolaska u Biblioteku radi korišćenja građe.

Maksimalan broj jedinica građe koje se mogu naručiti u jednom danu biće ograničen na 5, u slučaju potrebe, korisnik će istu građu moći da koristi i narednih dana, uz prethodno zakazivanje termina dolaska u Biblioteku.

Prilikom vraćanja građe korisnik će ostavljati građu na označeno mesto na pultu, a nakon svakog vraćanja građe pult će biti dezinfikovan.

Vraćena građa koju je korisnik odložio odvoziće se u prethodno pripremljen prostor - izdvojenu prostoriju za karantin, a sa ovom građom postupaće se u skladu sa preporukama Odeljenja za konzervaciju i restauraciju.

Korisnicima će na zahtev biti omogućene i usluge umnožavanja građe; ovakav vid zahteva potrebno je posebno naznačiti prilikom naručivanja, umnožena građa moći će da se preuzme u unapred dogovorenom terminu.

"Obaveštavamo korisnike i da je Zavod za biocide prethodnih dana obavio dezinfekciju zgrade Narodne biblioteke Srbije, te će, kao i do sada, nastaviti da prati i pridržava se svih uputstava i mera koje propisuje Vlada Srbije i drugi nadležni organi, i u skladu sa tim utvrđivaće i izmene u načinu organizacije rada", poručili su iz Biblioteke.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...