NAVALA NA BEOGRADSKE VRTIĆE: Stiglo 20.300 zahteva, preliminarne liste 8. juna
Foto: Shutterstock

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević

NAVALA NA BEOGRADSKE VRTIĆE: Stiglo 20.300 zahteva, preliminarne liste 8. juna

Beograd -

Do pre šest godina u vrtiće je išlo skoro 50.000 dece, a danas 80.000

BEOGRAD - Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević izjavio je danas da je za upis u vrtiće u Beogradu stiglo 20.300 zahteva, da će preliminarne liste biti poznate 8. juna, nakon čega sledi period za žalbe i potom konačne liste.

Nikodijević je rekao da u gradskim vrtićima ima 12.700 mesta, ali se svake godine doda još oko 20 odsto kapaciteta u onim vrtićima gde je odziv manji, kao i da Grad subvencioniše boravak i u privatnim vrtićima.

"Omogućeno je da sve prioritetne kategorije dece, poput onih kojima oba roditelja rade, deca samohranih roditelja ili ona koja dolaze iz socijalno ugroženih porodica, budu upisane u vrtić", rekao je Nikodijević.

Prijavljivanje je trajalo mesec i po dana, precizirao je Nikodijević, uz ocenu da su se roditelji dobro snašli i u novonastaloj situaciji, kao i da je prijavljivanje proteklo "odlično".

foto: Marina Lopičić

Podsetio je da je do pre šest godina u vrtiće išlo skoro 50.000 dece, a danas 80.000.

"Uporedo radimo dva procesa, jedan je gradnja novih vrtića i povećanje kapaciteta, a s druge strane priznali smo i privatne vrtiće koji su licencirani i imaju dozvolu za rad. Pođednako subvencionišemo boravak dece u gradskim i privatnim vrtićima, što nam omogućava da smanjimo pritisak i upišemo više dece", rekao je on.

Dodao je da je počelo projektovanje i izgradnja četiri nova vrtića i da će u naredne četiri godine biti izgrađeno ukupno 17 vrtića, čime će grad dodatno povećati kapacitete za prijem dece.

Predsednik Skupštine grada najavio je da će se sednica gradske skupštine održati do kraja maja i da će to biti prva sednica od kada je uvedeno, a potom i ukinuto vanredno stanje u zemlji.

"Epidemija nije završena, ali život u gradu polako se normalizuje. Sve je veći broj privrednih subjekata, gradskih službi i privatnih firmi koji rade, zbog čega je važno održavanje sednice jer se donose odluke bitne za svakodnevni život. Postoje dva roka, po jednom se nalaže da se sednica održi bar jednom na svaka tri meseca, a po drugom da sve odluke koje su donete tokom vanrednog stanja moraju da budu potvrđene i na skupštini, u roku od mesec dana. Od tih odluka svakako je najvažnija ona vezana za rebalans budžeta", rekao je Nikodijević za TV Hepi.

Nikodijević je govorio i o organizaciju prevoza u gradu, navodeći da je upravo to bila najveća bojazan.

"Sve linije funkcionišu, na dnevnom nivou prati se frekvencija putnika i u odnosu na to povećava se broj vozila na određenim linijama. Na 16 linija ubačena su 23 dodatna vozila", rekao je Nikodijević.

Apelovao je na građane da imaju ličnu odgovornost, da nose maske kako u prevozu tako i u svim zatvorenim prostorima, ali i tamo gde se nalaze u većem broju.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track