Najnovije vesti

BEOGRAD U ČETVRTAK SLAVI SVOJU SLAVU: Odluku da li će biti Spasovdanske litije doneće patrijarh Irinej
Foto: Filip Plavčić/Arhivska Fotografija

gradska slava

BEOGRAD U ČETVRTAK SLAVI SVOJU SLAVU: Odluku da li će biti Spasovdanske litije doneće patrijarh Irinej

Beograd
14:19h

BEOGRA - U četvrtak 28. maja biće obeležena gradska slava Beograda Spasovdan-Vaznesenje Hristovo, međutim nije još poznato da li će biti organizovana tradicionalna litija gradskim ulicama.

Glavni urbanista i domaćin slave Marko Stojčić rekao je na konferenciji za novinare da će u zavisnosti od epidemiološke situacije u zemlji odluku o litiji doneti do četvrtka patrijarh Irinej u dogovoru sa državnim vrhom.

"Još ne znamo da li ćemo moći da pozovemo sugrađane da nam se pridruže kao i prethodnih 27. godina u Vaznesenjsku crkvu. Patrijarh Irinej sa državnim vrhom će doneti konačnu oduku do četvrtka. Kakva god odluka da bude na nama je da poštujemo epidemiološke mere", rekao je Stojčić danas u Starom dvoru.

foto: Marina Lopičić

Kako kaže, bez obzira na to da li će biti održana litija, nakon liturgije koju će održati patrijarh Irinej u Vaznesenjskoj crkvi, u zgradi Starog dvora će biti održano tradicionalno lomljenje kolača i paljenje sveće.

Starešina Vaznesenjske crkve otac Arsenije Arsenijević je povodom proslave najvećeg gradskog praznika, rekao da ovaj Spasovdan ima poseban značaj jer svedoči o pobedi.

"Izašli smo iz lošeg perioda i upravo gradskom slavom možemo da pokažemo jedinstvo. Beograd je grad kojem najviše priliči da slavi Spasovdan, jer je toliko puta stradao. Kroz litijsko obeležavanje podsećamo se najstarije tradicije koja postoji u hrišćanstvu od najranijih vremena. Mi se kroz litiju molimo za sve naše sugrađane, one koji su nam ostavili ovaj grad, a i za one koji će tek doći. Očekujemo narod koji će doći u većem broju bez obzira na ovu situaciju koju imamo, naravno uz poštovanje svih mera", rekao je otac Arsenijević.

On je pozvao sve vernike da od 28. maja u crkvi Vaznesenja gospodnjeg posete izložbu radova prispelih povodom konkursa za izradu idejnog rešenja spomen-kapele na mestu stradanja prilikom bombardovanja 6. aprila 1941. godine u porti Vaznesenjske crkve.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track